Хіти тижня. Від почутого волосся дибки: Уцілілі в'язні секретної в'язниці "ДНР" розповіли про пережиті муки

Люди, які пройшли концтабір "Ізоляція" і витримали, ніколи не забудуть те, що з ними сталося. Найбільше колишніх бранців лякає те, що кати можуть уникнути покарання

Секретна в'язниця «ДНР» розташовувалася на території неприбуткового недержавного фонду «Ізоляція» у Донецьку, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

Якщо раніше тут проходили всілякі творчі і культурні заходи, то тепер це був справжній концтабір. Він запрацював улітку 2014 року, і там бойовики вибивали з людей зізнання або банально змушували свідчити проти себе.

Незважаючи на те, що в Донецьку категорично не визнавали цього місця, воно існує донині, і розповіді тих, хто вижив, – найкраще тому підтвердження.

54-річна мешканка Донецька Валентина Бучок – одна з таких. На неї «МДБ ДНР» намагалися «повісити» співучасть у вбивстві бойовика Мотороли. Причиною для звинувачення стало те, що вона всього лише проходила повз будинок, де жив бойовик, а якомусь з терористів здалося, що вона знімає на телефон. В катівнях секретної в'язниці вона провела 11 місяців.

Її подруга по нещастю – 60-річна медсестра з Докучаєвського Галина Гайова з проукраїнською позицією, яку терористи звинуватили в шпигунстві. Незважаючи на відсутність явних доказів, її таки кинули у в'язницю, де вона провела 15 місяців. І Валентину, і Галину звільнили під час великої обміну полоненими в 2017 році.

За словами жінок, бойовики катували полонених електрошоком, били битами до ранку, ґвалтували колишніх «ополченок».

Одночасно у в'язниці перебувало більше ста полонених. Начальником став колишній офіцер, колишній співробітник однієї з чоловічих колоній у Донецькій області Денис Павлович, з позивним «Перший». За словами тих, що вижив, туди не брали «випадкових» людей. Потрібні були фахівці з тортур.

Камера Бичко і Гайової була прямо над катувальною.

«Я досі пам'ятаю скрегіт скотчу, людей довго їм зв'язували. І потім до ранку - крики. Найпопулярнішою тортурою був електричний струм. Вони надягали на пальці ніг петлі проводів, змочували водою і пускали струм. Так катували і мене. Біль – пекельний. Стискало всі м'язи судомою. І ти лежиш повністю, з голови до ніг, примотана до металевого столу, не можеш поворухнутися. Потім тобі дають краплі, щоб повернути до тями. Вони приносять чай і кажуть: «Дивись, як ми дбаємо про тебе»», – згадує Галина Леонідівна.

Іноді полонених до тями приводив лікар з РФ на прізвисько «Патологоанатом», який також знущався над людьми.

Крім електроструму, популярним знаряддям катів були бити: гумові, алюмінієві, дерев'яні. Хлопців били дуже сильно, відбивали п'яти, а потім змушували стояти, не ворушачись.

Більш того, терористи активно читали спогади військовополонених Другої світової, де було описано тортури в концтаборах». І це стало для них настільною книгою, каже Валентина Миколаївна.

Всі камери були з відеоспостереженням, наглядачі писали все зі звуком. В'язням не давали можливості нормально сходити в туалет, не вимикали світло ночами.

Але найбільше вразило ставлення бойовиків до колишніх ополченців, яке було ще гірше, ніж до звичайних громадян. Їх не годували, весь час тримали в підвалі, а «ополченок» постійно ґвалтували. За словами Валентини Бичко, навіть начальник концтабору не був застрахований від своїх же: його не раз жорстоко били за п'янку, кидали в карцер.

У "ДНР" досі не визнають, що «Ізоляція» – це концтабір. Тим не менш, там людей не просто ламали, їх вбивали.

«Там є ангари з великими ямами. Туди кидали тіла, засипали зверху сміттям», - розповідає Валентина Миколаївна.

Після в'язниці обох жінок перевели в СІЗО Донецька, де продовжився моральний тиск.

«Уголовницям сказали: «Скоро приведемо вам «укропа»». Показали їм ролик про мене. Дали установку «уработать», щоб я зламалася. І… я товариська людина, а там два місяці не було, з ким поговорити. Співкамерниці розмовляли тільки про те, як мене краще вбити. То думали через пилораму пропустити, то шкіру здерти і натерти сіллю», – каже Бичко.

Найбільше колишніх бранців лякає те, що кати можуть уникнути покарання. Наприклад, засідання по справі так званого голови «ЦВК ДНР» Романа Лягіна, який стояв за створенням цього концтабору, переносилося вже кілька разів. Він пішов на співпрацю з СБУ, і йому можуть пом'якшити вирок або й зовсім амністувати.

Обережно, але оптимістично: Голова Пентагону відповів на питання, скільки F-16 отримає Україна у 2024 році

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:54

Протягом 2024 року Україна отримає більше ескадрильї американських винищувачів F-16. Вони прибуватимуть разом із пілотами та обслуговуючим персоналом. . Про це заявив голова Пентагону Ллойд Остін на засіданні 21-го засідання у форматі "Рамштайну" 26...

Керченському мосту, логістичним вузлам та базі в Севастополі хана? - США дозволили Україні застосовувати далекобійні ATACMS по Криму - The New York Times

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:42

Україна вже отримала версію балістичні ракети ATACMS із дальністю до 300 кілометрів, стверджують джерела. США дозволили Україні бити по об'єктах у Криму далекобійними балістичними ракетами ATACMS. Про це напередодні повідомила газета The New York Times...