Хіти тижня. Жага слави "фраєра спалила": У Нідерландах поновлюють суд по МН17, долучать і інтерв’ю Гіркіна Гордону

У Нідерландах поновлюють судові слухання у справі про авіакатастрофу «Боїнга» малайзійської авіакомпанії рейсу МН17. Розгляд справи було призупинено через пандемію коронавірусу, нагадують Патріоти України. Останнє засідання суду перед перервою було проведено в березні.

Відтоді з’явилося кілька важливих деталей про фігурантів справи. Нагадаємо, що нідерландські слідчі звинувачують у причетності до катастрофи «Боїнга» чотирьох осіб: Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського, Олега Пулатова і Леоніда Харченка. Всі вони росіяни, окрім останнього.

До початку судових засідань прокуратура Нідерландів повідомила підозрюваним, що хоче бачити їх на слуханнях справи. Не вдалося зв’язатися лише з колишнім військовим розвідником «ДНР» Харченком, який жив на окупованій території. Виявилося, що через два дні після початку суду бойовики в Донецьку заарештували Харченка в рамках іншої кримінальної справи.

Старший офіцер ГРУ Росії у відставці Дубінський назвав звинувачення нідерландських слідчих «маячнею», а Гіркін у травні двічі дав розгорнутий коментар стосовно цього.

«Я розумів, що, оскільки бойові дії, які йдуть на Донбасі, значною мірою ведуться з моєю участю, я також несу опосередковану відповідальність за цю загибель», – сказав терорист в інтерв’ю Дмитру Гордону.

Крім того, Гіркін підтвердив, що просив так званого голову окупованого Криму Сергія Аксьонова допомогти з отриманням зенітно-ракетних комплексів з екіпажами.

Через два дні бойовик в інтерв’ю британській газеті Times повторив, що відчуває “моральну відповідальність” за загибель людей на борту МН17.

Представник нідерландської прокуратури Брехтье ван де Мосдейк повідомила, що заяви Гіркіна можуть долучити до матеріалів справи. Раніше один з суддів у справі МН17 пояснив, що до уваги можуть бути прийняті фрагменти інтерв’ю підозрюваних або опубліковані ними дописи в соцмережах, оскільки вони не беруть участь в процесі особисто.

Зазначимо, що лінія звинувачення будується, зокрема, на свідченнях свідків. Під час перших засідань в Нідерландах були оприлюднені свідчення деяких з них, але імена свідків не розголошувалися.

Адвокати Пулатова просили розкрити особистості 13 ключових свідків. Однак окружний суд Гааги вирішив зберегти анонімний статус 12 свідків через побоювання за їхню безпеку. Рішення про розголошення імені 13-го свідка ухвалють пізніше.

Нагадаємо, перші слухання про авіакатастрофу «Боїнга-777», який був збитий в небі над Донецькою областю в липні 2014 року, почалися 9 березня в судовому комплексі неподалік від Амстердама.

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...

"Бамблять" своїх: Російська авіація скинула ракету X59 на Бєлгородську область

вівторок, 23 квітень 2024, 10:53

У Бєлгородській області Росії біля села Красне в полі виявили ракету X59, передають Патріоти України з посиланням на ASTRA. Деталі: За інформацією російських журналістів, ракета "нештатно" зійшла за 92 км від кордону з Україною. Її знайшли 19 квітня....