Хто першим озброїть ракети ГСН-203Т матиме багатократну перевагу: Чому в світі озброєнь такий ажіотаж навколо новітніх українських головок самонаведення

Компанія "Радіонікс" готується до підписання першого контракту на експорт нових оптичних головок самонаведення для ракет типу Р-27. Сума угоди - $200 млн. Варто нагадати, що протягом 2019-го «Укроборонпром» експортував озброєння всього на $908 млн

Напередодні стало відомо, що Україна отримала замовлення на виготовлення ракет класу "повітря-повітря" Р-27 на 200 млн доларів від однієї з азійських країн. Назва країни наразі не розголошується, однак можна припустити, що мова йде про Індію, яка раніше цікавилась саме цими ракетами, які вийшли на світовий ринок зброї лише нещодавно, зазначають Патріоти України.

В січні 2021 року українська компанія "Радіонікс" успішно завершила цикл перевірок нових оптичних головок самонаведення, які будуть застосовані у ракетах типу Р-27 класу "повітря-повітря". Спеціалізоване видання Defense Express пише, що нова головка самонаведення (ГСН) повністю підтвердила свої характеристики і відповідає усім вимогам технічного завдання, які були погоджені з закордонним замовником, яким тоді називали Індію.

Що таке ГСН

ГСН, головка самонаведення або координатор цілі – це складний автоматичний пристрій, призначений для захоплення цілі по тепловому відбитку, її автосупроводження і видачі в автопілот керуючих сигналів, необхідних для забезпечення самостійного наведення ракети на ціль.

Працює ГТС шляхом вимірювання кутових швидкостей, прискорень і кутових положень лінії візування між центрами мас ракети і цілі в бортовій системі координат ракети, та видачі результатів вимірювань в реальному часі на вхід бортової системи наведення для забезпечення керування ракетою.

Що за унікальну ГСН розробили в Україні

З відкритих джерел відомо, що мова йде про інфрачервону головку самонаведення ГСН-203Т. Вона забезпечує дальність захоплення типової цілі на зустрічному курсі до 30 км, а навздогін – понад 100 км. Поле захоплення: 2,0x2,0°. Час підготовки до пуску – до 2 хвилин. Ці параметри є значно кращими у порівнянні з можливостями радянських теплових ГСН.

Характеристики інфрачервоної головки самонаведення ГСН-203Т

На відміну від створених раніше аналогів, у ГСН-203Т для виявлення та захоплення теплової сигнатури (унікального теплового образу чи відбитку) конкретної цілі використовується чутлива матриця. Це дозволяє не лише виявляти цілі на значно більших відстанях, але й реалізовувати складні алгоритми уникнення перешкод, що суттєво збільшує ймовірність влучення у ціль.

Адже класичні ГСН мають фотоприймач, який сприймає теплове випромінення цілі як одну точку. Це суттєво обмежує можливості ракети в умовах навіть примітивних теплових пасток з боку противника, як на відео:

У той же час ГСН-203Т – головка самонаведення матричного типу. Таке конструкційне рішення реалізовано в Україні вперше. Також при їх виготовленні використовуються сучасна елементна база, матеріали і технології.

Згадані випробування проводились для ГСН діаметром 220 мм, що відповідає вимогам технічного завдання під ракету Р-27. Однак компанія-виробник стверджує, що опанувала виготовлення ГСН різних калібрів від 180 мм, які можуть бути адаптовані під будь-яку керовану ракету, де застосовується принцип наведення на тепловий сигнал від цілі. А при особливій потребі можуть виконати таку ж головку самонаведення і у менших діаметрах.

випробування проводились ГСН діаметром 220 мм

Що таке ракета Р-27

Р-27 – це авіаційна керована ракета класу "повітря-повітря" середньої дальності. Вона забезпечує перехоплення та знищення пілотованих та безпілотних літаків, а також крилатих ракет у повітряному бою на середніх і великих дистанціях вдень і вночі, за простих і складних метеоумов, з будь-яких напрямків, на тлі землі і моря, при активній інформаційній, вогневій і маневровій протидії супротивника.

ракета Р-27

Ракети Р-27 мають модульну конструкцію – з різними типами ГСН (радіолокаційними напівактивними та пасивними, а також з тепловими) та з різними версіями двигунів.

Конструкція ракети Р-27

Серійним виробником авіаційних ракет середньої/великої дальності класу "повітря-повітря" Р-27 для винищувачів типу МіГ-29 та Су-27 ще з часів Радянського Союзу є київське підприємство ДАХК "Артем", яке наразі провело повне імпортозаміщення російських деталей та готове для самостійного виготовлення цих ракет як для потреб ЗСУ, так і закордонних замовників.

Які перспективи

За своїми можливостями нова вітчизняна ГСН-203Т значно перевершує "теплові" головок самонаведення ГСН-36Т, які використовуються на авіаційних ракетах "повітря-повітря" Р-27 різних модифікацій.

Ці ракети входять до штатного озброєння реактивних винищувачів МіГ-29 і Су-27 по всьому світу. Зокрема, планетою літають близько 680 винищувачів Су-27, які перебувають на озброєнні 12 країн, і більше 1 600 одиниць МіГ-29, які перебувають на озброєнні 28 країн. І країна, яка переобладнає свої літаки ракетами типу Р-27 з новітніми українськими головками самонаведення, отримає повітряну перевагу.

нова вітчизняна ГСН-203Т

Яка саме країна вже готує контракт на закупівлю першої партії ГСН-203Т – наразі невідомо (можна лише припустити, що це точно не Росія).

У той же час у компанії "Радіонікс" повідомили, що підприємство вже розширило виробничі потужності для серійного виготовлення ГСН, з огляду на обсяги експортних замовлень.

Таким чином Україна ще більше посилила свої позиції на світовому ринку озброєнь. А це не лише імідж держави, але й стабільне надходження валюти в країну.

Джерело: Depo.ua

Дуже бояться: Росіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:56

Російська нафтовидобувна компанія "Башнефть" встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України. Про це заявив глава республіки Башкортостан (РФ), пише Reuters, передають Патріоти Украї...

В Україні відкрили завод із виробництва високотехнологічних німецьких БПЛА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:45

В Україні відкрили завод німецької компанії Quantum-Systems GmbH з виробництва безпілотників. Про це напередодні повідомила пресслужба компанії. . Очікується, що на виробництві збиратимуть по 1000 дронів на рік, а також виготовлятимуть запчастини. . ...