Хто ж його засудить, хто ж його посадить: Скандальний "слуга" Трухін з вересня негласно контролює більшість членів бюджетного комітету Ради

Депутат фракції "Слуга народу" Олександр Трухін з вересня 2021 року (то є за тиждень-два-три після резонансного ДТП) контролює більшість членів бюджетного комітету Верховної Ради. Такі дані наводять розслідувачі Bihus.Info, зазначають Патріоти України.

За даними Bihus.Info, після публічних виступів керівництва "Слуги" про виключення Трухіна із партії та фракції ситуація з впливом депутата не змінилась. Повідомляється, що депутат впливає на близько 20 своїх колег із 34-х членів комітету. Уточнюється, що вплив Трухіна поширюється на "слуг" Любов Шпак, Дениса Германа і Ореста Саламаху.

Офіційним головою комітету є Юрій Арістов.

Підготовка до отримання контролю Трухіним в бюджетному комітеті почалась ще влітку 2021 року. Тоді "слуга народу" Арсеній Пушкаренко висловив незадоволення роботою Арістова, і сказав, що у вересні треба "вирішувати питання".

Bihus.Info повідомляє, що на початку вересня відбулась неформальна і непублічна зустріч членів бюджетного комітету, яких не контролює Арістов, в офісі депутата "За майбутнє" Ігоря Молотка в бізнес-центрі "Парус". Це підтвердив і сам Молоток. За його словами, "прийшло 24 людини, якщо я не помиляюсь. А в комітеті там 34".

На цій зустрічі Трухін та лояльні члени комітету обговорювали план, як змінити частину кадрів в комісії і підкомітеті, які впливають на розподілення бюджетних грошей, зокрема і соцеконому (так звані "депутатські" гроші на округи). Обговорювалось, що це має бути зроблено в присутності міністра фінансів Сергія Марченка, щоб міністр розумів, хто насправді контролює комітет.

21 вересня Молоток попросив Арістова проголосувати кілька кадрових питань - замінити керівника підкомітету, склад комісій та призначити голів двох робочих груп. Однак, Арістов відмовився ставити на голосування і оголосив перерву. Депутати зібралися без нього та частини колег і таки змінили план засідання.

Зокрема, змінили голову підкомітету із бюджетного кодексу – з людини Арістова "слуги народу" Юрія Кузбита на близького до Трухіна "слугу народу" Арсенія Пушкаренка; співголову комісії з соцеконому, яка займається розподіленням грошей на депутатські округи - з людини Арістова "слугу народу" Михайла Лабу на "слугу народу" Анатолія Драбовського. Також призначили керувати групами з підготовки бюджету на 2022 рік Олександра Трухіна і близьку до нього депутатку "Слуги" Олену Копанчук.

Призначення, ухвалені в той день, Арістов так і не підписав. Через це "група Трухіна" в комітеті в подальшому кілька разів (зокрема 20 жовтня) зривала кворум комітету.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...