Команда Саакашвілі висунула ультиматум чинній владі: Грузія на порозі глибокої політичної кризи

Посередником між владою та опозицією виступає посольство США

Нинішні парламентські вибори, другий тур яких відбувся у Грузії цими вихідними, можуть поставити новий рекорд, небачений від часів Радянського союзу. Адже у новому парламенті 100%, тобто абсолютно всі місця, можуть посісти представники партії влади - "Грузинської мрії", зазначають Патріоти України.

Втім, це свідчить не про стабільність та силу чинної влади - а про глибоку політичну кризу, якою планує скористатися опозиція. Передусім - соратники Міхеїла Саакашвілі.

Монопартійний парламент може з`явитися у Грузії не через нечувану перемогу "Мрії" (навпаки, вона набрала менше, ніж на попередніх виборах), а через те, що опозиційні партії спільно заявили про фальсифікації, невизнання виборів і відмову своїх депутатів від мандатів. А влада у відповідь пообіцяла заповнити вакантні місця своїми депутатами.

Єдиною альтернативою однопартійному парламенту, схоже, є дострокові вибори. Саме цього вимагає опозиція - але влада виступає проти.

Шлях виходу з цієї кризи наразі не очевидний. Зрозуміло одне: якщо вчасно не зупинитися, вона може мати катастрофічні наслідки для дружньої нам країни.

Вибори в одні ворота

Як і годиться напередодні виборів, столиця Грузії Тбілісі завішана політичною рекламою. Проте майже всі білборди та офіційно розміщені рекламні банери належать одній політичній силі - партії влади. Про існування опозиції нагадують лише старі плакати, розклеєні на парканах ще напередодні першого туру.

І це не дивно - адже у другому турі опозиція не брала участі.

За законодавством Грузії, парламент обирають за змішаною системою (120 мандатів - за партійними списками, ще 30 - у мажоритарних округах). У 17 округах, в тому числі майже в усіх районах Тбілісі, жоден з кандидатів не набрав 50% тож, на них чекало повторне голосування - яке несподівано перетворилося на формальність.

Теоретично, другий тур ніс певну інтригу.

Попри перемогу в першому турі, правлячій партії не вистачало трьох мандатів до одноосібної більшості. А відповідно - в опозиції залишалися, нехай і невисокі, але шанси на перемогу.

Проте всі вісім опозиційних партій, що пройшли до грузинського парламенту, вирішили діяти інакше.

Вони заявили про масові фальсифікації під час першого туру, про невизнання цих виборів та про відмову від участі у другому турі.

"Ми не будемо брати участь у фальсифікованих виборах. Від нас не буде ані кандидатів, ані членів дільничних комісій", - пояснила ЄвроПравді добре відома українцям ексголова Нацполіції Хатія Деканоїдзе. На цих виборах вона балотувалася в одному з округів Тбілісі від партії Саакашвілі та мала непогані шанси на перемогу у другому турі.

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...

Там якраз стояв потяг із пасажирами: Окупанти вдарили ракетою по залізничному вокзалу в Балаклії

четвер, 25 квітень 2024, 19:14

У четвер 25 квітня російські окупанти обстріляли місто Балаклія в Ізюмському районі. Вибухи почали лунати о 16:47. За інформацією начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, ворог поцілив по території біля залізничного во...