Контрнаступ затримується, бо ЄС не може визначитись, хто виготовлятиме Україні снаряди: Кулеба закликав прискоритись

Топ-дипломати країн-членів ЄС думають, як уладнати розбіжності, що заважають виробляти потрібні на фронті в Україні боєприпаси хутко. Прискоритися колег сьогодні закликав глава українського МЗС Дмитро Кулеба, розповідає кореспондентка “Радіо Свобода” Зоряни Степаненко для ТСН, передають Патріоти України.

Хто має снаряди виготовляти: у Євросоюзі сперечаються, чи віддавати замовлення "на сторону" - Південній Кореї, приміром, чи Сполученим Штатам, чи ж лишити у себе вдома. Тим самим поставивши на колеса рідний, європейський оборонпром.

План полягав у тому, що Україні передають мільйон 155-міліметрових снарядів упродовж 12 місяців, а свої запаси - поповнюють, спільно закупаючи нові. Й швидкість поповнення теж має значення, оскільки нові також знадобляться на фронті в Україні. Віддавати замовлення європейському оборонпрому наполягає Франція, але низка країн скептичні. Сумніваючись, що європейська промисловість, не орієнтована на війну, здатна швидко виробити потрібну кількість і задовольнити нагальні потреби України. “Я розумію тих, хто хоче бачити процвітання європейського оборонпрому. Ми направду цього потребуємо. Але якщо ми затримаємо поставки - українці можуть не просунутися вперед так далеко, як вони би могли з нашою допомогою. Тому швидкість - найважливіший фактор, який маємо зараз ставити в пріоритет”, - каже міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Час важливий - це доносив партнерам і Дмитро Кулеба, що долучився до засідання по відеозв’язку. У Києві невдоволені, що обіцяні Євросоюзом боєприпаси, яких відчайдушно потребують українські військові, надто перед контрнаступом, затримуються. Український топ-дипломат закликав прискорити поставки, нагадуючи, що від них залежить безпека Європи. І що сторона, у якої краща логістика та постачання, має кращі шанси на перемогу у війні. Глава європейської дипломатії сподівається, що невдовзі згоди вдасться досягти. “Упевнений: всі зрозуміють, що ми перебуваємо в надзвичайно невідкладній ситуації. Думаю, в лічені дні досягнемо згоди. Ми шукаємо можливості! Не вірте, що просто сидимо і чекаємо. Загальна робота триває. І щойно буде укладено юридичну домовленість, практична робота буде завершена”, - каже верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"Колеги геть байдужі до питання": Нардепка підготувала альтернативну версію законопроєкту про демобілізацію

неділя, 28 квітень 2024, 16:06

Народна депутатка Інна Совсун заявила, що підготувала ще одну версію законопроєкту про демобілізацію на тлі наміру влади створити подібний документ у термін до 8 місяців. Вона наголосила на важливості швидшого ухвалення рішення в цьому питанні. Про це ...

Ексголова МЗС Литви пожартував про знищення Кримського мосту, у Росії дипломату пригрозили "судним днем"

неділя, 28 квітень 2024, 15:30

Ексміністр закордонних справ Литви, а нині посол країни у Швеції Лінас Лінкявічюс пожартував про знищення Кримського мосту. У Росії вибухнули погрозами. 27 квітня Лінкявічюс опублікував у X (Twitter) жарт про Кримський міст, передають Патріоти України....