Країни Балтії відповіли послу КНР у Франції, який поставив під сумнів суверенітет і територіальну цілісність України та всіх пострадянських держав

Проросійський дипломат обрушив шквал критики не лише на себе, але і свою країну. Якщо офіційний Пекін не дизавуалює слова свого посла, стане зрозуміло,, що приховується під туманними закликами КНР про мир в Україні на основі міжнародно визнаних кордонів

Глави МЗС Латвії, Литви та Естонії відреагували на слова посла Китаю у Франції Лу Шайе, який засумнівався в суверенітеті колишніх радянських республік та заявив, що "Крим спочатку належав Росії", пише Delfi.

Телеінтерв'ю посла Китаю у Франції Лу Шайе швейцарському журналісту Даріусу Рошебіну викликало широкий резонанс у світі. Зокрема, посол заявив, що статус пострадянських країн у міжнародному праві незрозумілий, чим поставив під сумнів їхній суверенітет, пише видання.

Відповідаючи на запитання про те, чи є Крим частиною України, Лу Шайе сказав, що все залежить від того, як дивитися на це питання. "Перш за все... Крим спочатку належав Росії, чи не так? А потім Хрущов, у радянські часи, передав Крим Україні", – сказала Шайе.

Журналіст заперечив, що за міжнародним правом Крим є частиною України.

Шайе відповів йому, що за міжнародним правом колишні республіки Радянського Союзу не мають жодного статусу. "У міжнародному праві колишні радянські держави навіть не мають статусу... як би це сказати... фактичного статусу в міжнародному праві, тому що немає міжнародного договору, який би матеріалізував їхній суверенітет", – заявив посол Китаю.

На висловлювання китайського дипломата відреагували у МЗС Латвії. У понеділок в міністерство для пояснень викликали уповноваженого повіреного у справах посольства КНР у Ризі.

"Беручи до уваги неприйнятні заяви посла Китаю у Франції про міжнародне право і національний суверенітет, Міністерство закордонних справ Латвії вимагає пояснень", – написав глава МЗС Латвії Едгарс Ринкевич у Twitter.

Ринкевич зазначив, що цей крок узгоджений з Литвою та Естонією.

За словами глави МЗС Литви Габріелюса Ландсбергіса, заява китайського дипломата пояснює, чому Пекін не може бути посередником у переговорах щодо встановлення миру в Україні.

"Якщо комусь все ще цікаво, чому країни Балтії не довіряють Китаю як "посередникові в досягненні миру в Україні", то ось китайський посол, який стверджує, що Крим є російським, а кордони між нашими країнами не мають жодних правових підстав", – наголосив головний дипломат Литви.

"Протягом багатьох років Захід говорив, що економічне співробітництво переконає диктаторів підтримати міжнародний порядок, заснований на правилах. Але все, що ми робили, це годували їхню економіку, дозволяючи їм порушувати всі правила. Китай робить ставку на те, що ми повторимо цю помилку. Настав час спробувати щось інше", – написав Ландсбергіс у Twitter.

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна також засудив слова посла Китаю, повідомляє Postimees.

"Заяви китайського дипломата незрозумілі. Ми засуджуємо подібні коментарі в бік незалежної і суверенної країни", - зазначив глава естонського МЗС.

"Міністерство закордонних справ Естонії планує викликати представника КНР в Естонії, і, якщо буде потрібно, проінформувати його про нашу історію. Наша мета – дати зрозуміти, що подібні погляди неприйнятні і що Естонія – суверенна держава", – сказав Цахкна.

Кілька російських регіонів атакували безпілотники: Пошкоджена енергетична інфраструктура

субота, 20 квітень 2024, 5:00

У Калузькій області РФ у ніч проти суботи, 20 квітня, внаслідок вибуху БПЛА була пошкоджена енергетична інфраструктура. Про це повідомляють росЗМІ із посиланням на губернатора області Владислава Шапшу . За його словами, в Малоярославецькому районі внас...

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...