Країни ЄС масово заявили про нелегітимність інавгурації Лукашенка, Україна все ще думає

В Україні проводитимуть додаткові наради та консультації для того, щоб визначити позицію щодо таємної "інавгурації" самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, передають Патріоти України.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в середу, 23 вересня, під час зустрічі в Ужгороді із своїм закордонним колегою Петером Сійярто. За словами Кулеби, послів України у Білорусі не запрошували на таємну церемонію.

Очільник МЗС наголосив: Україна вимагає від Білорусі прозорих та чесних виборів. "Жодних послів не запрошували. Щоб ви розуміли, що не запросили навіть посла Російської Федерації. Союзної держави, яка підтримує Лукашенка. Ви знаєте, що позиція України дуже чітка: вибори в Білорусі не були вільними, чесними і прозорими. Щодо оцінки інавгурації й політичного статусу президента Лукашенка ми ще будемо проводити додаткові наради, консультації для того, аби визначити нашу позицію", – сказав Кулеба.

Зазначимо, вибори президента в Білорусі відбулися 9 серпня, їхні результати – під питанням і не визнані ЄС та Україною.

Глави МЗС багатьох країн уже заявили, що не визнають "інавгурацію" Лукашенка. Зокрема, представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт заявив, що країна не вважає Лукашенка президентом Білорусі навіть після його "інавгурації". За його словами, Берлін хоче якомога швидше узгодити санкції Європейського Союзу проти Білорусі.

Глава МЗС Словаччини Іван Корчок у Twitter заявив, що Лукашенко не має жодної легітимності, щоб керувати своєю країною. "Він несе відповідальність за президентські вибори в Білорусі, які не були ні вільними, ні справедливими. Словаччина підтримує громадян Білорусі", – зазначив Корчок.

Представник МЗС Литви Лінас Лінкявічюс вважає, що "інавгурація", яка відбулася в Мінську, є фарсом. "Який фарс. Підроблені вибори. Підроблена інавгурація. Колишній президент Білорусі не стає менш колишнім. Його нелегітимність – це факт з усіма наслідками, що випливають звідси", – написав він у Twitter.

"Інавгурація" Лукашенка як президента Білорусі нелегітимна і суперечить демократичним принципам, заявив глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу.

"Сьогоднішня нелегітимна інавгурація Лукашенка суперечить усім принципам демократії. Лукашенко явно втратив свій мандат. Ми закликаємо до вільних і чесних виборів, щоб народ Білорусі отримав президента, якого він заслуговує", – сказав він.

Представниця опозиції Білорусі і головна конкурентка Лукашенка на виборах Світлана Тихановська записала відео та заявила, що відсьогодні вважатиме його нелегітимним президентом.

"Це означає, що його накази силовим структурам більше нелегітимні й не підлягають виконанню. Я, Світлана Тихановська, є єдиним лідером, який обраний білоруським народом. І наше завдання зараз – разом побудувати нову Білорусь", – зазначила Тихановська.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...