Краще б, звісно, трохи раніше: В ЄС оцінили кмітливий контрудар Києва щодо угоди по "Північному потоку-2", - Politico

Європейські дипломати та чиновники позитивно оцінили рішення Києва вимагати консультацій з Єврокомісією та урядом Німеччини щодо угоди Берліна із США, яка стосується газопроводу "Північний потік-2", повідомляють Патріоти України з посиланням на Politico.

Видання відзначає, що публічно представники ЄС мало реагували на маневр України. Комісія повторила, що ЄС не розглядає "Північний потік-2" як такий, що відповідає колективним інтересам блоку і заявила, що залишається відкритою для обговорення цього питання з усіма партнерами, включаючи Україну.

"Однак приватно багато чиновників та дипломатів усміхалися та були в захваті від кмітливості Києва", - йдеться у статті.

21 липня глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна ініціює консультації щодо "Північного потоку-2" відповідно до статті 274 Угоди про асоціацію.

"Вони вчинили абсолютно правильно. Деякі мої колеги в інституціях вважають, що Угода про асоціацію накладає зобов'язання лише на українців, а не на обидві сторони", - цитує видання одного з чиновників ЄС.

Високопоставлений дипломат ЄС заявив, що реакція Києва була виправданою - але, можливо, також потенційно непродуманою. "Нещодавня українська ініціатива є хитрою, звичайно. Однак мені цікаво, чому вони цього не робили раніше", - сказав він.

Видання відзначає, що розуміння, що Київ має повне право захищати свої інтереси навіть попри загрозу розлютити партнерів, стало проривом для України.

"Головне, що українці почали демонструвати власну ідентичність, а не просто вдячно отримувати донорську допомогу та технічну підтримку. Вони не є невдячними, але я думаю, що вони почали більше діяти як країна", - сказав радник, який багато працював з українськими урядовцями.

Нагадаємо, 21 липня США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.


Недоімперії женуть з Південного Кавказу: Кремль вимушено підтвердив факт виведення своїх "миротворців" з Нагірного Карабаху

четвер, 18 квітень 2024, 2:35

Баку та Анкара не залишили Москві вибору. Спікери Кремля дуже неохоче коментують подію, що б'є по імперській гордині. Росія дійсно виводить свої "миротворчі сили" із території Нагірного Карабаху, яка повернулась під контроль Азербайджану. Про це сказав...

Нема кому працювати: У РФ до роботи на підприємствах оборонного комплексу збираються залучити школярів

четвер, 18 квітень 2024, 0:55

У Татарстані (автономна республіка у складі РФ) вирішили залучити підлітків віком від 14 до 18 років до роботи на підприємствах оборонно-промислового комплексу. Парламент підготував програму, згідно з якою їм дозволять працювати на заводах у вільний ві...