Кремль розіслав "методичку" для медіа з вказівками як висвітлювати контрнаступ ЗСУ

Чи правильну інформаційну стратегію обрала держава-агресор покаже найближче майбутнє. Однак піддані Путіна вже залякані-перелякані нагнітанням ситуації навколо українського контрнаступу

У ЗМІ виявилася нова методика, підготовлена адміністрацією президента РФ для російських пропагандистів. У ній державним і провладним ЗМІ серед іншого розповідають, як потрібно висвітлювати український контрнаступ, що готується. Про це повідомляє "Медуза"

Кремль просить пропагандистів "не занижувати очікування анонсованого контрнаступу України за підтримки НАТО" і не говорити про те, що "Київ нібито не готовий до контрнаступу". Провладні ЗМІ, навпаки, мають наголосити на тому, що західні країни постачають Києву озброєння і всіляко підтримують Україну.

Два джерела "Медузи", близькі до адміністрації президента, пояснили, що у такого висвітлення контрнаступу, що готується, є просте пояснення:

Якщо наступ буде невдалим, можна буде говорити: армія (Росії) вміло відбила атаку, яка перевершувала потужність росіської армії. Ціна цієї перемоги дуже зросте.

Якщо Україна за допомогою зброї зі США та Європи досягне якихось успіхів і займе території, їхня втрата також буде зрозумілою: весь Захід зосередив величезні зусилля на фронті, але його успіхи, порівняно з цими зусиллями, дуже скромні. Тобто російська армія загалом теж впоралася.

У цій же методиці Кремль "радить" пропагандистам "не педалювати інформацію про суми коштів", які прямують з російського бюджету на відновлення інфраструктури на окупованих та анексованих українських територіях. Достеменно невідомо, скільки саме РФ витратить на це, ймовірно, сума перевищить один трильйон рублів; вже у першому кварталі 2023 року дефіцит бюджету становив 2,4 трильйона рублів.

Натомість пропагандисти розкажуть про те, як у Росії "вирішуються проблеми", — наприклад, про ремонт у школах, дитячих садках та лікарнях. Судячи з методики, у Кремлі впевнені, що такі сюжети матимуть "суспільне схвалення".

"Зрозуміло, що проблеми (з економікою) будуть, і зрозуміло, через що. Витрати на "спецоперацію" нікуди не подінуться. Насамперед різатимуться витрати на ту ж інфраструктуру: вийде, що в нових регіонах ремонтують, а в старих — ні. Реакція (жителів російських регіонів) зрозуміла: ми забрали. Краще не показувати у конкретних сумах, скільки забрали. З Кримом це вже було", — пояснює одне із близьких до АП джерел "Медузи".

Його слова підтверджуються даними внутрішньоросійського опитування "Левада-Центру" у 2017 році. Тоді значна частка респондентів (41%) заявляла, що бюджетні вкладення до Криму беруться "за рахунок скорочення видатків на освіту, охорону здоров'я, науку, індексацію зарплат та пенсій". Більше половини (55%) тих, хто відповів, так вважали, що влада, фінансуючи Крим за рахунок зменшення соціальних витрат російських регіонів, діє неправильно. Більше того, за опитуваннями ВЦВГД того ж року, 84% росіян виступали проти додаткового фінансування Криму.

Ще однією "небажаною темою" для пропаганди зненацька стали репетиції параду з нагоди 9 Травня. У кількох регіонах Росії "з міркувань безпеки" вже вирішили повністю відмовитися від свята. Крім того, у Москві та інших містах не проводитимуть традиційну ходу "Безсмертного полку". Співрозмовники Медузи, близькі до Кремля, відмовилися коментувати причину такого рішення.

Один із політтехнологів, які співпрацюють з владою, в розмові з "Медузою", припустив, що справа не тільки в тому, що влада не може забезпечити безпеку заходів, — швидше за все, у 2023-му в параді братиме участь менше техніки, ніж у минулі роки, а та, що таки вийде на площі, здебільшого буде старою: "Сучасні машини, швидше за все, потрібні на фронті".

"Медузі" невідомо, чи відповідають такі міркування насправді, проте Кремль у своїй методичці справді "рекомендує" пропагандистам "не мусувати" тему підготовки до 9 Травня.

Про мотивацію

неділя, 19 травень 2024, 0:45

Воєнні проблеми, економічні прорахунки, корупція, загроза диктатури на тлі неспроможності приймати ефективні рішення вищим керівництвом ведуть до демотивації на усіх рівнях і кризи управління. На Харківщині триває спроба росіян розширити захоплену смуг...

"Ми готові до з'ясування відносин на полі бою": Лавров очікує ворожнечу з Європою "на покоління"

субота, 18 травень 2024, 23:16

Європа як партнер для Росії не актуальна як мінімум на одне покоління. Таку заяву зробив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у суботу, 18 травня, передають Патріоти України. "Дмитро Віталійович Тренін (російський політолог – ред.) в одній зі св...