Критичне питання: ЗСУ використали практично всі передані США ракети ATACMS, - CNN

Група ключових республіканців у Палаті представників Конгресу США звернулася до президента Джо Байдена із закликом скасувати обмеження на використання американської зброї для ударів углиб РФ, передають Патріоти України з посиланням на CNN.

Датований понеділком лист був надісланий напередодні візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена до Києва у середу, 11 вересня. Його підписали:

  • голова Комітету у закордонних справах Палати представників Майкл Маккол;
  • голова Комітету з питань розвідки Майкл Тернер;
  • голова Комітету з питань збройних сил Палати представників Майк Роджерс;
  • голова підкомітету з питань асигнувань Палати представників Кен Калверт;
  • голова підкомітету з питань закордонних справ Палати представників Томас Кін;
  • комісар Гельсінської спілки Річард Хадсон.

Дозвіл не призведе до ескалації

В адміністрації Байдена побоюються, що надання Україні можливості наносити подальші удари по території Росії, може призвести до ескалації конфлікту і змусити Кремль активніше звинуватити США в участі у війні.

Натомість республіканські законодавці у своєму листі стверджують, що "занепокоєння адміністрації щодо ескалації послідовно спростовуються з першого дня війни".

"Ані використання Україною наданої США зброї в Росії, ані її військове вторгнення в Курську область Росії - перша іноземна окупація російської території з часів Другої світової війни - не викликали ескалації у відповідь з боку Росії", - написали вони.

Удари ATACMS все одно корисні

Американський чиновник також розповів CNN, що за оцінками американської розвідки, понад 90% російських літаків, які запускають планерні бомби та ракети по Україні, базуються на аеродромах, розташованих щонайменше за 300 км від підконтрольної Україні території. Це начебто не дозволить уражати їх системами ATACMS, які не працюють на більш дальню відстань.

"Ми очікуємо, що ця кількість буде продовжувати зростати. Наприклад, Росія нещодавно перемістила свої планерні бомбардувальні місії з двох аеродромів, які були розташовані ближче до фронту, на схід, на аеродроми, які знаходяться поза зоною досяжності системи ATАCMS", - сказав посадовець.

Водночас, республіканські законодавці у своєму листі стверджують, що "на російській території залишаються численні інші легітимні військові цілі у зоні досяжності".

"За оцінками Інституту вивчення війни, за винятком аеродромів, існує понад 200 легітимних військових цілей в межах досяжності наданої США зброї, включаючи військові бази, логістичні вузли, паливні склади, склади боєприпасів і системи командування і управління", - написали вони.

Законодавці також стверджують, що обмеження "перешкоджають здатності України перемогти в агресивній війні Росії та надають кремлівським військам притулок, з якого вони можуть безкарно нападати на Україну".

"Давно настав час, щоб адміністрація змінила курс і зняла обмеження на використання Україною наданої США зброї проти законних військових цілей у Росії", - написали законодавці.

Запаси ракет майже вичерпані

Водночас анонімний американський чиновник у коментарі CNN зазначив, що США передали Україні "кілька сотень" ракетних комплексів ATACMS, та що "Україна використала більшість із них".

За його словами, США мають обмежений запас ракетних комплексів, який вони можуть надати Україні без шкоди для власної військової готовності, а використання цієї зброї для нанесення ударів в глибині Росії виснажило б українські запаси ATACMS, які можна було б використати для інших частин військової кампанії, наприклад, у Криму.

Однак джерело CNN повідомило, що, за словами українців, в межах досяжності ракетного комплексу, є об'єкти з виробництва зброї, які можуть бути гідними військовими цілями.

Дозвіл ЗСУ на удари американськими ракетами по тилах РФ

Кілька місяців офіційний Київ звертається до партнерів в Європі та США з проханням дозволити використовувати західні ракети для ударів по військових об'єктах на території Росії. Звернення почалися після вторгнення армії РФ у Харківську область у травні, що супроводжувалося посиленням обстрілів прикордонних територій і тилових міст України ракетами і керованими авіабомбами.

У разі отримання дозволу, західна зброя швидко виведе з ладу більшість авіаційних баз, з яких злітають російські винищувачі та завдають ударів по території України.

Однак США тривалий час не надавали дозволу застосовувати свої ракети для ударів углибину РФ, а після вторгнення агресора у Харківську область, дозволили бити лише у прикордонній зоні на глибину не більше 100 кілометрів.

Натомість останніми днями це питання зрушило з "мертвої точки".

Без особливого ентузіазму: У ЗСУ розповіли, як окупанити "рятують свої шкури" на Лиманському напрямку

середа, 11 вересень 2024, 11:54

Продовжується війна в Україні, і на Лиманському напрямку російські загарбники йдуть на хитрощі, щоб не штурмувати позиції захисників нашої країни, передають Патріоти України. Як розповів в ефірі "Суспільне. Студія" керівник відділення комунікації 63-ї ...

Путіна взяли за зябра: Чому диктатор поспішив заявити про готовність до переговорів з Україною і що це означає

середа, 11 вересень 2024, 11:42

Як відомо, перед швейцарським самітом миру диктатор РФ Володимир Путін публічно висунув ультиматум: Україна має відмовитись від 4-х областей, причому в адміністративних кордонах, а не по лінії фронту. Тепер же Путін різко перевзувся в повітрі, передают...