"Кривизна Земли" та інші неприємності: Ізраїльські ВПС знов познущались над російською ППО у Сирії

Задіяний іранцями російський радар передової зенітної системи С-300 не зміг зафіксувати присутність F-35 в іранському небі.

С-300 Ірану нічим не допоможуть. Ілюстрація: ТВЦ.

Малопомітні винищувачі п'ятого покоління F-35 ВПС Ізраїлю безперешкодно провели розвідувальну операцію в повітряному просторі Ірану, зумівши залишитися непоміченими для засобів протиповітряної оборони, в тому числі російських. Про це повідомляє National Interest з посиланням на кувейтську газету "Аль-Джаріда", яка наводить інформацію іранських військових, передають Патріоти України.

За її даними, мова йде про інцидент, який стався в березні минулого року. Вторглися в повітряний простір Ірану F-35, які на великій висоті пролетіли над Тегераном і ще чотирма іранськими містами, вказує видання. В ході секретного рейду їм вдалося сфотографувати не тільки систему ППО країни, а й навіть підземні бази. Зафіксовані Ізраїлем об'єкти імовірно мають відношення до іранської ядерної програми. Як розповіло джерело газети, задіяний іранцями російський радар передової зенітної системи С-300 не зміг зафіксувати присутність F-35 в іранському небі.

На думку іранської розвідки, Ізраїль тим самим протестував можливість провести приховану атаку проти Ірану. Дана подія коштувала поста бригадному генералу Фарзад Ісмаїлі, який перебував на посаді з 2010 року: він приховав інформацію про провал і був звільнений верховним лідером Ірану аятолою Алі Хаменеї після проведення внутрішнього розслідування.
Тепер Хаменеї підозрює співробітництво між Росією та Ізраїлем. Він допускає, що Москва навмисне передала Єрусалиму секретні коди іранських радарів, йдеться в статті.
У той же час джерело Newsader в Ізраїлі поставило під сумнів достовірність публікації кувейтської газети. На його думку, Ізраїлю немає сенсу йти на подібний ризик, оскільки, вважає він, "демонстрація сили повинна бути видимою і відчутною", а секретний рейд таким не є. Обмін "кодами" між Москвою і Єрусалимом він вважав неможливим.
Раніше в цьому місяці прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху пригрозив Ірану застосуванням винищувачів F-35. "Іран нещодавно погрожував знищити Ізраїль. Він повинен пам'ятати, що ці літаки можуть долетіти куди завгодно на Близькому Сході, включаючи Іран і Сирію", - процитував Нетаньяху його апарат.
У травні 2018 року Ізраїль повідомляв, що вперше застосував F-35 для виконання бойової місії. Тоді ізраїльська влада не уточнили географію і характер завдань. Ізраїль став першою країною, яка придбала F-35 в США. В даний час на озброєнні ЦАХАЛ стоять сім таких винищувачів із запланованих до покупки 75 одиниць. У числі головних переваг F-35 розробники називають їх малопомітність для будь-яких сучасних засобів ППО.

"На увесь фронт у них не вистачить сил": Росія може готувати відволікаючий удар для відтягнення сил ЗСУ, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:24

Окупаційні війська Росії можуть готувати новий удар для відволікання, щоб відтягнути Сили оборони України і здійснити потужний наступ на іншому напрямку. Про це в ефірі телемарафону розповів керівник Центру військово-правових досліджень, експерт Олекса...

Українка вважає, що її однопартієць занадто щедрий до її земляків: Конгресвумен-республіканка Спартц пропонує значно скоротити допомогу Україні з законопроєкту Джонсона

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:15

Уродженка України, конгресвумен Вікторія Спартц подала до законопроєкту про додаткове фінансування України правки, які передбачають скорочення частини військової та всієї фінансової допомоги. . Одна з правок Спартц пропонує виключити із законопроєкту ...