Ліквідують незручних "нових політиків": Росія прагне перетворити Африку на "стратегічний центр"

Місію щодо посилення російського впливу на континенті очолює бізнесмен Євген Пригожин, якого називають "кухарем Путіна".
"Вагнерівців" можна помітити в багатьох країнах Африки. Фото: Рейтерс.

Росія активно збільшує свою присутність в країнах Африки і працює над створенням «стратегічного центру» в регіоні. Про це пишуть журналісти The Guardian, які провели розслідування після витоку ряду документів Кремля, передають Патріоти України.

У документах йдеться, що Росія розгорнула активну діяльність у 13 африканських країнах. Вона допомагає місцевим лідерам і повстанцям зброєю і грошима, а також відправляє до них військових фахівців. Паралельно ведеться активна робота з агентурною мережею. Також росіяни приймають участь в ліквідації «неугодних нових політиків», які заважають старим африканським режимам. Зазначається, що в операції задіяні кілька військових компаній, в тому числі і «ПВК Вагнера».

При цьому документи підтверджують, що діяльність ПВК координується з високопоставленими посадовими особами російських міністерств закордонних справ і оборони. Іноді вони можуть діяти спільно з російським контингентом у складі миротворчої місії у ЦАР.

Такий інтерес Росії до Африки викликаний послабленням позицій Заходу в регіоні, а також можливістю укладення вигідних контрактів на видобуток мінералів і корисних копалин. В Африці Кремль проводить кампанію з «ліквідації Франції та наближених до неї», а також використовує риторику відродження «панафріканської свідомості», на прикладі ідеї «руського миру».

Зараз самі близькі стосунки у Росії з ЦАР, Суданом і Мадагаскаром. Згідно з даними, Лівія, Зімбабве і ПАР значаться в якості партнерів, а з Південним Суданом, Замбією, Конго і ЧАД відносини тільки налаштовуються. Малі, Уганда і Екваторіальна Гвінея згадуються в документах як «країни, в яких ми плануємо працювати». При цьому Лівія і Ефіопія відзначені як країни, «де співробітництво можливо».

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...