Лівія офіційно звинуватила "Вагнера" у використанні нервово-паралітичного газу в боях за Тріполі. Урядові сил поновили наступ на місто Тархуна

Лівія: Голова МВС Уряду Національної Єдності Лівії Фаті Башага звинуватив російських найманців Вагнера у застосуванні хімічної зброї проти лівійської армії у боях в районі Салах Алдін на півдні Тріполі.

Поки доказами цього були поранні бійці з задухою та блювотинням, які прибували з фронту та свідчення місцевого журналіста – @AmruSalahuddein. Припускають, що вагнерівцями був застосований нервово-паралітичний газ.

Поранені з такими симптомами надходили і 4 дні тому (принаймні двоє), останній такий факт трапився вчора у другий половині дня. Бійці УНЄ які потрапили в зону дії газу, падали на землю не в змозі нормально дихати.

Звісно ж, що інформація про застосування ХЗ вагнерівцями потребуватиме більш потужних доказів і скоріш за все вони будуть надані з часом. Хоча поза як, такі дані виставляють ПВК Вагнер (яка вже загальним визначенням найманців ху@ла), та й будь яку іншу російську присутність поза межі гуманітарного права та законів ведення війни. Вкотре. Тепер самим вагнерівцям буде дуже важко вигадати причини, щоб їх залишали живими.

Насправді російська присутність в Лівії значна. Традиційно значна. І якщо вагнерівців люто штрафують за злиття в мережу будь яких фото, то самі хафтарівці залюбки позують з новітніми зразками російської зброї. Такими, як російський багаторазовий ручний мультикаліберний багатофункціональний гранатомет РПГ-32 «Баркас» (в експортному варіанті – «Хашим»), або добре нам відомий по війні на Донбасі – реактивний піхотний вогнемет – РПО-А або «Шмєль» («Джміль»). Які постачаються рашкою і якими вбивають людей по всьому світу.

Те саме стосується і «Панцирів» і як виявилося – хімічної зброї. Тому нашим військовим треба бути готовим і до такого розвитку подій. Далі буде.

На землі, там же де був застосований нервово-паралітичний газ, на півдні Тріполі зараз тривають запеклі артилерійські дуелі. Артилерія ЛНА намагається завадити лівійській армії просуватися вперед. Урядова арта в свою чергу знищує вогневі позиції хафтарівців і надає підтримку своїм піхотним підрозділам. ЛНА за сьогодні тут втратила два пікапи та два БТР.

Про реальний стан речей може стати зрозуміло лише з фактів використання ХЗ вагнерівцями. Скоріш за все їм вже вкрай припікає.

В районі авіабази аль-Ватійя, скоріш за все скоро так само розпочнеться наступ. Уряду вдалося мобілізувати численні ополчення племен берберів західної Тріполітанії, які вже вирушили на фронт.

Під містом Тархуна, ЛНА спробували контратакувати з метою перерізати трасу між Місратою та лівійською столицею в районі міста Каср аль Карабулі. В самому Каср аль Карабулі превентивно ввели режим облоги та перекрили трасу для руху.

Про серйозність намірів з боку ЛНА, твітнув навіть сам Хафтар, який передчасно повідомив про успішність нападу. Насправді, передовим загонам хафтарівців вдалося на нетривалий час взяти під вогневий контроль невеличку ділянку траси. І після перекидання підкріплень УНЄ на цю ділянку – хафтарівці вшилися.

З ранку підрозділи УНЄ поновили активні наступальні дії з чотирьох напрямків на Тархуну. Повідомляють про прогрес урядових сил і великі втрати з обох боків. В повітрі дуже активні турецькі ударні БПЛА.

Туреччина: У 31 провінції Туреччини від сьогодні діє 4-денна комендантська година. Турецька влада врахувала недоліки таких заходів з минулих разів, і цього разу на вулицях пусто. Населення встигло зробити продуктові закупки завчасно.

Лист заступника міністра МЗС пана В.Боднара до органів місцевої влади в Україні зробив мега розрив вато- та рашака-пуканів. В цьому листі чітко розставлені пріоритети міжнародних україно-турецьких відносин, акцентуючи увагу на трагічних подіях в Османській імперії 105 років тому (24 квітня 1905року).

В Туреччині помітили наш символічний акт підтримки.

Іран: Іранська революційна гвардія: «Ми знищимо американські військові кораблі, якщо вони загрожують нашим військово-морським суднам у водах затоки». Такою стала відповідь Ірану на вчорашній наказ Трампа до своїх ВМС. Голова КВІР генерал Саламі підтвердив, що іранські морські сили отримали наказ, відповідно до якого вони повинні реагувати і знищувати будь-який американський бойовий корабель, що загрожує безпеці Ірану.


Не знаю, як Трамп буде знищувати іранські кораблі, а ось ціну на нафту своїми твітами він вже навчився піднімати.

Сирія: Днями тому помічники клану Харб на чолі з Махмудом аль-Акубом зустрілися з офіцерами немитої та групою представників режиму в Камишли. Ця зустріч була черговою спробою організувати місцеве озброєне ополчення за російські гроші і з російською зброєю. Таку собі власну російську армію арабських племен на сході Євфрату.


До цього, такі спроби зазнавали невдач. Тому що американці дуже переконливо пояснили, що ті хто візьме від свинособак автомат і гроші – поїде прямо до Лівії. І це спрацювало.

В інших підконтрольних режиму районах Сирії, такі ополчення вже створенні і фактично прирівняні в правах до військових армії режиму. Лише за однією відмінністю – платить їм безпосередньо русня.

Кращих успіхів русня досягла серед християнської частини сирійців. Звісно ж, обіцянки від свинопсів про гарантії «служби» в ополченні лише в межах місць проживання залишаються цяцянками.

Так і цього разу, проросійське християнське ополчення з міст Скальбія та Махарда прибули в пустелю провінції Хама, для надання допомоги САА у спецоперації проти залишків ІДІЛ.

Масштабна операція проводилася проводилася від військової бази Т3 до адміністративних кордонів Дейр Ез Зор. Але судячи по відсутності будь яких доказів успіху цієї операції – іділівців вони піймали, як воду гребінцем.

Джерело


Опублікував: Андрій Савчук

У Німеччині затримали двох рочґсійських агентів, які планували теракт, щоб зірвати військову допомогу Україні

четвер, 18 квітень 2024, 14:40

Видання Der Spiegel, посилаючись на свої джерела у генпрокуратурі ФРГ, повідомило, що у Баварії викрили двох російських агентів, які вели спостереження за американськими базами на території Німеччини та планували диверсії на військово-транспортних шлях...

ВАКС конфіскував багатомільйонні активи експрезидента Мотор Січі Богуслаєва, арештованого за держзраду

четвер, 18 квітень 2024, 14:30

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції про застосування санкції у вигляді стягнення активів колишнього президента заводу Мотор Січ В'ячеслава Богуслаєва та гендиректора російської компанії Борисфен Петра Кононенка. Про це пові...