Льотчик-інструктор пояснив, як швидко українські пілоти можуть опанувати JAS 39 Gripen

На тлі перемовин між Чехією і Швецією щодо підготовки українських пілотів на винищувачах Gripen на чеській території, військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник запасу ЗСУ Роман Світан заявив, що українські пілоти зможуть опанувати їх за півтора-два місяці, передають Патріоти України.

Як зазначив Світан в ефірі "24 каналу", Україна мала на озброєнні базовий навчально-бойовий чехословацький літак L-39, який випускали до кінця минулого тисячоліття. На його заміну прийшла модель L-159, яку сконструювали на базі L-39 – цей літак дещо схожий з Gripen.

Зазначається, що Чехія використовує саме модель JAS 39 Gripen. Зважаючи на це, там можуть доволі швидко навчити українських пілотів та інструкторів керувати винищувачами Gripen. При чому, можна перевчити як пілотів Міг-29 та Су-27, так і льотчиків, які керували L-39.

"Йдеться саме про інструкторів. Якщо чехи перенавчать наших інструкторів, то вже наші інструктори вчитимуть наших льотчиків на своїх базах", – сказав полковник запасу ЗСУ.

За словами Світана, Gripen – доволі невибагливі літаки. Проте є проблема – цих літаків доволі мало, лише біля 200 одиниць. Льотчик-інструктор вважає, що бодай дві ескадрильї (24 літаки) могли б допомогти українським пілотам опанувати ці винищувачі.

Gripen дещо простріші, ніж винищувачі F-16, наголосив Світан. Крім того, вони мають менше функцій, порівняно з американськими літаками, однак виконують основні завдання, які потрібні Україні. Примітно, що вони можуть нести ракети Storm Shadow та SCALP, тоді як F-16 цим похвалитися не може.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Літаки Gripen

Літаки JAS 39 Gripen є шведськими багатоцільовими винищувачами четвертого покоління. Їх розробила та виробляє компанія Saab. За даними з відкритих джерел, маса одного такого літака становить понад 6,6 тонни, а дальність польоту – 3 250 км. Вартість JAS 39 Gripen оцінюють на рівні 40-60 млн доларів.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...