​Лукашенко у розмові з Меркель виставив ЄС жорсткий ультиматум припинення ескалації своїх "гібридних" сил на кордоні

Президент Білорусії Олександр Лукашенко висунув Євросоюзу перелік жорстких вимог для врегулювання кризи з мігрантами, які штурмують кордон із Польщею. Про це повідомила міністр закордонних справ Естонії Ева-Марія Лійметс в інтерв'ю телеканалу ETV, зазначають Патріоти України.

"Він хоче, щоб санкції припинилися, а його визнали главою держави, щоб він міг продовжувати", - сказала Лійметс, пояснивши, що ці умови Лукашенко озвучив у ході переговорів з в.о. канцлера ФРН Ангелою Меркель 15 листопада.

ЄС, нагадаємо, не визнає Лукашенка президентом Білорусії, вважаючи вибори, що відбулися в серпні минулого року сфальсифікованими, а Європарламент в останній резолюції щодо ситуації в республіці заявив, що повноваження Лукашенка закінчилися в листопаді 2020 року, а тому будь-які підписані ним документи інтеграції з Росією є нелегітимними.

У відповідь на репресії та примусову посадку рейсу Ryanair ЄС прийняв кілька пакетів санкцій, відрізавши Білорусь від можливості продавати нафтопродукти та позичати валюту на європейських ринках капіталу. Міграційна криза дала старт обговоренню чергового, п'ятого санкційного пакету, який, як очікується, торкнеться 30 фізичних та юридичних осіб, серед яких голова білоруського МЗС Володимир Макей та національний авіаперевізник «Бєлавіа».

Глави МЗС країн ЄС схвалили рішення посилити санкції 15 листопада і, як вважає Лійметс, це рішення має залишитися чинним, незважаючи на ультиматум Лукашенка.

«На наш погляд, важливо, що Євросоюз залишався єдиним і вплинув на Білорусь реальними діями», — сказала міністр.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

"На жаль, це єдина втішна інформація": Загибель 6-річного хлопчика після удару росіян по Дніпропетровщині не підтвердилася

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:14

Внаслідок удару РФ по Синельниковому Дніпропетровської області у п’ятницю, 19 квітня, загинуло шестеро людей, серед яких двоє - діти. Раніше повідомлялося про загибель 6-річного хлопчика, але ця інформація не підтвердилася. Про це написав начальник Дні...