"Маємо гарантію, що вони не будуть розстріляні": Генерал-майор запасу СБУ розказав про полонених "азовців"

Усі "азовці", котрі за наказом командування склали зброю у тимчасово окупованому Маріуполі і потрапили в полон Росії, зараз перебувають фактично "під дахом" Червоного Хреста. Про це заявив український військовий і громадській діяч Віктор Ягун, генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ (2014-2015) в інтерв'ю Наталії Мосейчук, передають Патріоти України.

Він наголосив, що всі захисники "Азовсталі", які виконали наказ скласти зброю, заповнили відповідні картки, де є не тільки ПІБ, а й контакти з їхніми родинами і можливість перевіряти Червоному Хресту наявність цієї людини на місці, як із нею поводяться тощо.

"У цивілізованих країнах навіть під час Другої світової війни через Червоний Хрест передавали передачі тим [військовополоненим], хто заповнив ці картки. У нас є близько 2000 людей, які не заповнили ці картки, я за них більше переживаю", - сказав Ягун.

Військовий розповів, що по "Азову" працює міжнародна коаліція, яка давала гарантії, що вони будуть обміняні. Однак експерт наголосив, що Росія хоче зробити "екстра-шоу", влаштувавши показове судилище над полоненими "азовцями".

"Для Росії це важливо, це той фетиш, на який вона розраховує. Для них "азовці" - це і є ця спецоперація. Вони на ній все й будували", - переконаний Ягун.

Проте він зазначив, що принаймні Кремль не дозволив своїм маріонеткам з псевдо-республік влаштувати це судилище на своїй території, де є смертна кара, і всіх "азовців" перемістили на територію РФ. "Це принаймні дає гарантію того, що вони не будуть розстріляні", - вважає експерт.

Ягун також наголосив, що всім пораненим військовим надали медичну допомогу. А через нестачу лікарів в окупантів, деякі медики з "Азовсталі" можуть перебувати разом з нашими захисниками і лікувати їх.

Очільник МЗС Кемерон оцінив ймовірність відновлення дипломатичних відносин Британії з РФ

четвер, 25 квітень 2024, 13:31

Міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон заявив, що у відносинах між Великою Британією та Росією більше «немає шляху назад». Про це він сказав у інтерв'ю Independent, передають Патріоти України. Журналістка запитала його, чи може Британія повер...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...