"Маленьке крадівництво" для найбільшого літака світу: ДП "Антонов" постійно переплачує за заправку своїх літаків

Держпідприємство Антонов систематично переплачує за заправку своїх вантажних літаків, обираючи для цього посередницькі хендлінгові фірми та відхиляючи або ігноруючи наявні дешевші пропозиції, в тому числі напряму від аеропортів. Одна з таких фірм — компанія Jetex — продовжує працювати в окупованому Криму, обслуговуючи перельоти з Сімферополя. Про це йдеться у розслідуванні програми Схеми, передають Патріоти України.

Обслуговуючи свої вантажні літаки під час виконання міжнародних перевезень, авіатранспортний підрозділ Антонова почав частіше звертатися до послуг приватних хендлінгових компаній Click Aviation Network та Cargo Air Chartering, а згодом і Jetex, а їхні цінові пропозиції у порівнянні з іншими були дорожчими, з’ясували журналісти.

Зокрема, 15 січня 2021 року літак ДП Антонов заправився у аеропорту американського міста Бангор пальним на загальну суму $77 тис., заплативши Click Aviation Network $758 /т. Водночас компанія Irving Oil Limited пропонувала пальне по $611/т — так, лише на одній такій заправці ДП Антонов втратило близько $15 тис.
У березні 2021 року літак Авіаліній Антонова заправився в аеропорту міста Шатору у Франції через компанію Cargo Air Chartering на 43 т за ціною понад $1000/т. Сам аеропорт Шатору пропонував пальне по $698/т, втрати на цій закупівлі склали понад $13 тис.
Наприкінці липня 2021-го року літак Антонова під час перельоту зі США до Києва заправлявся пальним об'ємом 143 т, обравши для цього компанію Jetex з пропозицією $1120/т на загальну суму понад $150 тис. Водночас вартість пального від хендлінгової компанії AEG FUELS, послугами якої також користувалося ДП, складала $743,4/т. Таким чином, Антонов міг би заощадити понад $40 тис.
До того ж журналісти з’ясували, що Jetex надає послуги з обслуговування літаків в аеропорту Сімферополя в окупованому Криму. На запит журналістів щодо співпраці з ДП Антонов та надання послуг у Сімферополі в Jetex не відповіли.

Керівник авіатранспортного підрозділу ДП Антонов Михайло Харченко заперечив порушення, заявивши, що «ці факти вирвані з контексту». На систематичність обрання дорожчих пропозицій звернули увагу і у державному концерні Укроборонпром, до якого структурно належить ДП Антонов, та звернулися з заявою до Офісу генерального прокурора, який відкрив кримінальне провадження за статтею Привласнення та розтрата майна в особливо великих розмірах.

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, - речник ОСУВ "Хортиця"

субота, 27 квітень 2024, 20:46

Речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин увечері в суботу, 27 квітня 2024 року, підтвердив утрату контролю над "частиною" селища Очеретине Покровського району Донецької області. З такою заявою він виступив в етері телеканалу "Ми - Україна", передають Патріо...

Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначена Офісом президента людина, - депутатка Європарламенту фон Крамон

субота, 27 квітень 2024, 20:05

Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон висловила стурбованість розподіленням повноважень в українському парламенті, заявивши, що насправді Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначений Офісом президента Штучний. Про це вона заявила в інтерв'ю "І...