Мета візиту Путіна до Білорусі набагато ширша, ніж розмови про участь білоруських військ у війні, - Магда

Мета візиту Путіна до Білорусі набагато ширша, ніж розмови про безпосередню участь білоруських військ у вторгненні до України. Таку думку у коментарі ТСН.ua висловив директор Інституту світової політики Євген Магда, передають Патріоти України.

"Все трохи складніше. Я думаю, що мета Путіна набагато ширша, ніж розмови про безпосередню участь білоруських військ у вторгненні до України. З тієї простої причини, що кількість білоруської армії, і кількість бажаючих воювати всередині білоруської армії на сьогодні нічого в цьому питанні не вирішує. І відповідно для Путіна важливо просувати теми, пов’язані з союзною державою. Не забувайте, що Путін вважає розпад СРСР найбільшою геополітичною катастрофою 20 століття. І, відповідно, він, я думаю, грає в цьому форматі. Адже не всі документи зі створення союзної держави підписані", - зазначив він.

Але, на думку Магди, Путін вважає, що позиції Лукашенка на сьогодні такі, що той не зможе довго опиратися і буде йти на поступки.

"Проте, тут є один нюанс. Тут, як у футболі, є фактор свого поля. Якщо Лукашенко навіть слабший гравець, але на своїй території, він розуміє, що можливості Путіна впливати на нього все-таки об’єктивно обмежені. І тому він, я думаю, наполягав на тому, щоб прилетів Путін. Це дійсно відбулося вперше після подій 2020 року, які в окремих питаннях були інспіровані й Росією. І Путін просто подивився на Лукашенка, й швидше за все рішення, яке він ухвалив, існує, просто не факт, що воно буде втілене в життя сьогодні-завтра. Тобто, це гра достатньо в довгу. І Лукашенко залишається на сьогодні єдиним військово-політичним союзником Путіна, який вголос говорить про підтримку агресії проти України. Це для нього, знаєте, такий гарантійний поліс страхування, що він зможе бути в цій позиції і йому не треба буде йти на якісь поступки", - каже експерт.

На думку Євгена Магди, для України ризики полягають у тому, що на території Білорусі тривають навчання російських мобілізованих, і це буде постійним фактором тиску на нашу державу.

"Але якихось інших факторів на сьогодні я не бачу. Тобто, я не бачу такої концентрації російських військ, які можуть увійти на територію України так, як це було 24 лютого. Попри розмови про створення союзного угруповання, я не вірю в ситуацію, за якої білоруські офіцери будуть командувати російськими військовими. Це, на мою думку, просто неможливо. Не говорячи вже про те, щоб білоруські генерали командували російськими офіцерами", - пояснив він.

Експерт зазначив, що білоруська й російська пропаганда від осені 2020 року повторюють про шкідливість "майдану" тощо, але підтримки того, щоб Білорусь воювала проти України, немає.

"Тобто, немає такої войовничості. В Білорусі грає фактор війни, насамперед Другої світової, яка забрала життя кожного третього мешканця Білорусі. І це дуже впливає на настрої. "Продати" білорусам війну надзвичайно складно", - підсумував він.

У Пентагоні розповіли про далекобійну зброю, яка "не спрацювала" в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:03

Одне з видів далекобійного озброєння, яке США передали Україні в рамках військової допомоги, виявилося неефективним. Про це повідомив заступник міністра оборони США із закупівель та забезпечення Білл ЛаПланте, повідомляють Патріоти України з посиланням...

Отримував гроші від росіян: У Британії судять вербувальника паліїв нерухомості, пов'язаної з Україною

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:43

У Британії розпочався суд над чоловіком, який працював на користь Росії та вербував осіб для підпалу нерухомості, пов'язаної з Україною. Про це пише Reuters в п'ятницю, 26 квітня, передають Патріоти України.