Міжнародна допомога Україні під загрозою: США та МВФ посилюють вимоги і контроль, - ЗМІ

Міжнародні партнери посилюють вимоги, які потрібно виконати Україні, щоб і надали отримувати фінансові ресурси на покриття дефіциту державного бюджету у цьому та наступному роках. Про це повідомляє "РБК-Україна", посилаючись на свої джерела, передають Патріоти України.

Одним із напрямків підтримки, що опинився під загрозою, є щомісячні гранти від США у розмірі приблизно по 1,5 мільярди доларів щомісяця. У вересні очікується останній транш у рамках поточного фінансового року в Америці, проте для подальшого виділення грошей США виставили Україні неформальну умову у вигляді підготовки законопроекту щодо посилення інституційної незалежності та ефективності роботи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Ухвалення цього закону до кінця поточного року було однією з умов виділення макрофінансової допомоги від Євросоюзу та кредитування від МВФ, проте Сполучені Штати бажають побачити чіткіший алгоритм виконання цього завдання.

"Проект закону про САП треба підготувати до 15 вересня – таке побажання є від США", – розповів виданню один із співрозмовників в уряді.

Ще одне джерело підтвердило ймовірність такої неформальної умови, але пояснило, що для фінансування з боку США якихось конкретних умов зазвичай немає.

Ще одна проблема з фінансуванням може виникнути по лінії Міжнародного валютного фонду. Зараз Україна та МВФ співпрацюють за новою 4-річною програмою, укладеною в березні поточного року на загальну суму 15,6 млрд доларів.

Наша країна вже отримала два транші на 3,6 млрд доларів, а третій у розмірі 900 мільйонів планується отримати після перегляду програми у жовтні.

Перегляд програми у червні для отримання другого траншу Україна пройшла досить швидко та легко, виконавши всі п’ять умов, тому й отримала гроші за графіком. Але до осіннього перегляду список умов вдвічі більший, а деякі з них виконати буде досить складно.

"Насамперед проблеми можуть виникнути з умовами щодо відновлення перевірок підприємств, повернення е-декларування, довічного контролю за фінансовим станом "політично значущих осіб" (т.зв. "ПЕПи" – Politically Exposed Persons). Крім того, складнощі можуть бути і при виконанні умов щодо енергетичного сектору", - зазначає видання.

У липні парламент ухвалив закон про відміну пільгового 2%-го єдиного податку та поновлення перевірок підприємств, проте, за неофіційною інформацією, Міжнародний валютний фонд не зарахує цей документ як виконання умови. Справа в тому, що в останній момент була зміна редакції тексту закону, яку ніхто не погодив із МВФ, а відновлення перевірок відклали до закінчення воєнного стану.

Ухвалити законопроект про поновлення е-декларування планують у вересні, а от ймовірність поновлення довічних перевірок "ПЕПів" на сьогодні вкрай мала, хоча цей законопроект потрібно ухвалити до кінця вересня.

"З цим питанням ситуація найскладніша. Підтримки серед депутатів немає", - зазначив один із співрозмовників ЗМІ.

Під питанням і виконання умов МВФ з реформи управління Оператора ГТС, адже уряд повинен був передати акції компанії в управління Міністерству енергетики ще у липні, але це рішення не ухвалено й досі. Крім того, є ще умова, що до кінця жовтня мають відібрати та призначити нову наглядову раду компанії.

"Враховуючи, що процес відбору та призначення наглядової ради займає близько трьох місяців, можна припустити, що "маяк" не буде виконаний у строк", - зазначає видання.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...