Москва хоче перехитрити світ: РФ сформувала "тіньовий флот" із сотні танкерів для експорту нафти в умовах санкцій, - FT

РФ сформувала "тіньовий флот" із сотні танкерів для експорту нафти в умовах санкцій, – FT

Цього року РФ придбала 29 супертанкерів, здатних перевозити понад 2 млн барелів кожен. Як повідомляє Financial Times, Росія непомітно накопичила "флот" з більш ніж 100 танкерів, щоб транспортувати нафту новим покупцям в умовах західних санкцій, передають Патріоти України.

Очікується, що каральні заходи ЄС і G7 відріжуть Москву від значної частини світового танкерного флоту. Страховики, такі як Lloyd's of London, не зможуть страхувати судна, що перевозять російську нафту, якщо вона не буде продана за встановленою ціновим обмеженням в розмірі 60 доларів за барель.

Росія раніше заявляла, що відмовляється від таких умов. Замість цього країна має намір використовувати свій новий флот для поставок в Індію, Китай і Туреччину – найбільшим своїм покупцям після скорочення закупівель країнами Європи.

За оцінками судноплавного брокера Braemar, Москва, яка значною мірою залежала від іноземних танкерів для перевезення своєї нафти, придбала в цього року понад 100 суден. Енергетична консалтингова компанія Rystad повідомляє, що йдеться про поповнення "флоту" 103 танкерами – шляхом закупівель і перерозподілу суден.

Braemar зазначає, що були закуплені, зокрема, 29 супертанкерів, відомих як VLCC, дуже великих нафтовозів, кожен з яких здатний перевозити понад 2 млн барелів. Також закуплено 31 танкер розміру Suezmax, здатний нести близько 1 млн барелів кожен, і 49 танкерів Aframax, кожен з яких може перевозити близько 700 тисяч барелів.

Зазначають, що танкери були придбані анонімно – через неназваних або нових покупців, яких раніше не було в реєстрах. Зазвичай це судна, яким 12-15 років, і які повинні бути списані протягом найближчих років.

Росіяни побічно підтвердили такі закупівлі в жовтні. Андрій Костін, голова російського державного банку ВТБ, тоді заявив, що країні необхідно витратити принаймні 16,2 млрд доларів на розширення танкерного флоту.

Експерти вважають, що "тіньовий флот" зменшить вплив санкцій на Росію, але не усуне його. На думку аналітиків, Росія все одно зіткнеться з нестачею танкерів, а в перші місяці 2023 року може зіткнутися і з труднощами при збереженні рівня експорту. За оцінками Rystad, Росії буде не вистачати від 60 до 70 танкерів, а морський експорт скоротиться приблизно на 200 000 барелів на добу.

"Росії потрібно понад 240 танкерів, щоб підтримувати поточні експортні потоки", – сказав Віктор Курилов, аналітик Rystad.

Дефіцит може збільшитися з введенням ЄС нових обмежень в лютому. Тоді Росії буде потрібний доступ до ще більшої кількості танкерів, оскільки довжина кожного рейсу буде більшою: нафта, яка раніше продавалася в Європі, тепер слідуватиме до нових покупців в Азії.

Для Кремля це значна втрата: Авіаексперт розповів, скільки в Росії лишилося Ту-22М3, після того, як один з них збила Україна

субота, 20 квітень 2024, 10:54

Заступник Генерального директора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби, експерт із авіації Анатолій Храпчинський розповів в інтерв'ю Radio NV, скільки в Росії залишилось бомбардувальників Ту-22М3, після того, як один з них збила Укр...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...