Ми хочемо зробити власне НАТО. Із найефективнішими країнами, - Арахамія

Україні важливо, щоб великі країни-учасниці Північноатлантичного альянсу (НАТО) організувалися навколо неї для ефективної підтримки в разі потреби. Про це розповів глава української переговорної делегації Давид Арахамія в ефірі загальнонаціонального марафону, передають Патріоти України.

"Ми хочемо зробити власне НАТО. Для нас важливо, щоб найбільші та найефективніші країни НАТО надавали підтримку в разі агресії. Туреччина дуже важлива для нас, це найбільша армія НАТО в Європі. Важливі також США і Великобританія. Зараз тривають дуже активні консультації. Вже офіційно оприлюднено, що три держави-члени НАТО готові надавати гарантії саме в тому форматі, як я розповів. Це фактично 5 стаття НАТО, але з більш жорстким механізмом активації - упродовж 72 годин вони мають провести консультації і надавати допомогу", - зазначив він.

За словами Арахамії, Україні дуже важливо отримати гарантії США і Великобританії, але ці країни, ймовірно, приєднуватися одними з останніх.

"Я думаю, що ймовірність приєднання США велика, тому що пан Блінкен позавчора заявив, що вони не проти розглядати механізми гарантій безпеки, але вони хочуть більш детально ознайомитися, зважити всі ризики і т.д. У мене таке відчуття, що США і Британія разом приєднаються одними з останніх, коли вони побачать, що всі вже не заперечують. Однак у нас є мінімальний пакет країн-гарантів, і без них ми просто не будемо рухатися", - прокоментував глава української переговорної делегації.

Він зазначив, що лише після підписання відповідного договору про гарантії безпеки наступним завданням стане внесення змін до Конституції України щодо позаблокового нейтрального статусу.

"Щоб це зробити, ми хочемо провести референдум. Тобто це вирішуватиме український народ, а не українські політики. Це дуже важливо для нас, і ми спочатку на цьому наполягали. Російська сторона дуже активно протидіяла цій нормі, але згодом вони погодилися з тим, що це єдиний вихід із ситуації", - розповів політик.

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...

У Пентагоні розповіли про далекобійну зброю, яка "не спрацювала" в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:03

Одне з видів далекобійного озброєння, яке США передали Україні в рамках військової допомоги, виявилося неефективним. Про це повідомив заступник міністра оборони США із закупівель та забезпечення Білл ЛаПланте, повідомляють Патріоти України з посиланням...