"Ми всі втратили час": Кулеба розповів, як Україна просила зброю до війни з Росією

Україна вела активні переговори з партнерами щодо постачання зброї ще до повномасштабного вторгнення РФ, але партнери неохоче погоджувалися. Час було втрачено. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в коментарі Politico, передають Патріоти України.

Переговори щодо зброї тривали кілька місяців перед вторгненням РФ і в перші тижні після початку війни. Розповідаючи про перемовини, Кулеба згадав розмову з держсекретарем США Ентоні Блінкеном наприкінці лютого.

"Я запитав його, що, можливо, нарешті прийшов час дати Україні ЗРК Patriot. Він сказав: "Дмитре, в принципі, це може статися. Але буде потрібно не менше двох або трьох місяців, щоб навчити ваших людей, як їх використовувати", - сказав міністр.

Кулеба зауважив, що партнери не очікували затяжної війни, але її хід міг бути іншим, якби Україна мала необхідне озброєння.

"Але якби нас з самого початку почули про зброю, якби нам не доводилося годинами й днями пояснювати партнерам, чому нам потрібна саме ця зброя, а не інша, ми б вже отримали її та навчили всіх, і ситуація була б зовсім іншою, було б набагато краще. Ми всі втратили час і дозволили Путіну отримати те, чого у нього бути не повинно", - заявив Кулеба.

Очільник МЗС додав, що США "витратили тижні", вивчаючи старі радянські запаси по всьому світу, після цього змінили риторику та заговорили про можливий перехід України на західну зброю. Міністр зазначив, що на саміті в Німеччині США переконали союзників "перевести Україну з радянської зброї на зброю НАТО".

Як зазначає видання, анонімне джерело в Пентагоні підтвердило, що Вашингтон зробив помилку щодо України."Україна домоглася б більшого, якби у них (наше) озброєння було на руках заздалегідь. Їм було б набагато простіше тренуватися працювати з ним і правильно впроваджувати його у свої бойові порядки", - сказав чиновник Пентагону.

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...