"Ми засвоїли урок 1956-го року": Радник Орбана заявив, що Угорщина не стала би захищатися від російської агресії

Якби Угорщина стала жертвою російської агресії, як це сталося з Україною в лютому 2022 року, то угорці не стали би воювати з росіянами. Таку заяву в інтерв’ю зробив радник та однофамілець угорського прем’єр-міністра Балаш Орбан, повідомляють Патріоти України с посиланням на Politico.

При цьому він апелював до засвоєного Угорщиною “уроку” після поразки революції 1956 року, яку було придушено радянськими танками. “Ми, напевно, не зробили б те, що зробив президент Зеленський два з половиною роки тому, тому що це безвідповідально. Тому що, очевидно, він втягнув свою країну в оборонну війну, люди загинули, територія була втрачена — знову ж таки, це їхнє право, це їхнє суверенне рішення, вони мали на це право. Але якби нас запитали, ми б не радили”, - сказав Балаш Орбан.

Радник угорського прем’єра нагадав про події жовтня 1956 року, коли в Угорщині спалахнула революція проти тоталітарного комуністичного режиму з вимогами демократизації та виходу з Варшавського договору.

Тоді менш ніж за три тижні радянські війська придушили цю боротьбу за свободу, залишивши 2700 убитих і 20 000 поранених, а ще 176 000 людей покинули цю країну, населення якої було менше 10 мільйонів.

Крім того, новий комуністичний режим, який правив Угорщиною ще 33 роки після радянського вторгнення, стратив 229 цивільних осіб, у тому числі прем’єр-міністра під час революції Імре Надя.

“Ми повинні бути обережними з дуже цінними життями угорців. Не можна просто покинути їх на поталу”, - заявив Балаш Орбан.

Реакція угорських політиків

Опозиційні політики уже розкритикували цю заяву радника угорського прем’єр-міністра. "Цими словами Балаш Орбан принизив пам’ять тисяч угорських борців за свободу, сотні з яких — на відміну від Балаша Орбана — були готові пожертвувати життям за свободу і незалежність своєї країни”, - заявив лідер правоцентристської партії “Тиса”, євродепутат Петер Мадьяр.

Лідер лівоцентристської Демократичної коаліції, експрем’єр-міністр Ференц Дюрчань написав у Facebook: “Уряд Орбана передасть Угорщину росіянам без бою”.

Після критики Балаш Орбан спробував захистити свою заяву, пояснивши, що влада Угорщини не бачить сенсу в українсько-російській війні, в якій сотні тисяч людей загинули “задарма”.

"Путін заявив: ще трошки і буде ядерний удар": Денисенко пояснив, що це означає

п’ятниця, 27 вересень 2024, 6:00

"Путін заявив: іще трошки і буде ядерний удар. Що це означає: 1. В Росії прискорюють процес переговорів. 2. Росія піднімає ставки перед виборами в США, розуміючи, що ніяких переговорів поки не передбачено", - про це у Фейсбуці пише Вадим Денисенко, пе...

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...