На допомогу "Байрактарам": Що за ракети TLRG-230 і Sungur IIR пропонує Туреччина і як вони вплинуть на війну

Днями аналітичний портал Oryx, який спеціалізується на військовій тематиці, повідомив про отримання Україною високоточних ракет TRLG-230 для реактивних систем залпового вогню виробництва турецької компанії Rocketsan. За їхньою інформацією, ці ракети класу "земля - земля" надійшли у розпорядження Сил оборони України ще влітку, передають Патріоти України.

Також портал написав про намагання компанії Baykar інтегрувати ракети зенітні Sungur IIR у свої безпілотники Bayraktar TB2 і передати їх Україні для боротьби з іранськими дронами Shahed-136.

Після цієї інформації в інтернеті з'явилося відео запуску ракет TRLG-230, зняте нібито в Україні. "Нібито", тому що є низка підозрілих моментів, які привертають увагу, а саме: відео виклав неофіційний ресурс, перед публікацією відео зазнало обробки редактором (було переведене у чорно-білий формат) і, зважаючи на листя на деревах, відео знімалося влітку. Також відео не містить у кадрі жодної прив'язки до України чи українських військових.

Також немає жодної офіційної інформації про отримання Україною ракет TRLG-230 чи пускових установок для них – ані від української сторони, ані від турецької. Про ракети Sungur IIR наразі взагалі не йдеться, тому що вони зараз проходять стадію випробувань і, як заявив генеральний директор компанії Baykar Халук Байрактар, лише "незабаром" будуть прийняті на озброєння БПЛА Bayraktar TB2 і Akinci.

Втім авторитет порталу Oryx і логіка цієї війни дозволяють припустити, що поставки даних видів озброєння Україні цілком могли мати місце (як-то РСЗВ TRLG-230) і з певних причин не афішувалися. Або, принаймні, такі поставки розглядаються (як ракети Sungur IIR).

Хай там що, OBOZREVATEL не береться стверджувати або заперечувати факт наявності цих ракет на озброєнні Сил оборони України, а лише пропонує ознайомитись з їхніми можливостями.

Що за ракети TRLG-230

TRLG-230 – це реактивна ракета виробництва турецької корпорації Rocketsan. Вона має калібр 230-мм і масу 210 кг, з яких 42 кг складає бойова частина. Ракета може наводитись з БПЛА лазерним променем і вражати наземні цілі на відстані від 20 до 70 км.Запуск ракет може здійснюватися як з власної артилерійської установки залпового вогню Roketsan MCL, яку у ЗМІ заведено називати РСЗВ TRLG-230, так і з інших аналогічних платформ із сумісними інтерфейсами.

Принцип роботи TRLG-230: ракета стартує з пускової установки, використовуючи супутниковий зв'язок, а під час наближення до цілі вона перемикається на лазерне наведення безпілотником Bayraktar TB2, який наводить її безпосередньо на ціль. У такий спосіб ракета влучає з точністю близько 100% навіть у рухомі цілі.

В українських реаліях ці ракетні установки можуть скласти гідну компанію американським РСЗВ M142 HIMARS і M270 у знищенні складів із боєкомплектом, скупчення ворожої техніки, штабів, мостів, понтонних переправ та інших наземних та надводних цілей.

Що за ракети Sungur IIR

Станом на сьогодні Sungur IIR – це зенітна ракета класу "земля – повітря" виробництва турецької корпорації Rocketsan. Однак все йде до того, що незабаром ця ракета отримає новий розвиток у класі "повітря – повітря".

У липні 2022 року корпорації Rocketsan, яка до того за ліцензією виготовляла ракети для переносних зенітних ракетних комплексів Stinger, виготовила першу партію власних ПЗРК Sungur. Виробником одразу ж було заявлено, що турецький зенітний комплекс оснащений розширеними функціями, а в основі розробки лежить ракета від ПЗРК турецького виробництва Portatif Savunma (PorSav).

Нова ракета, яка отримала назву Sungur IIR, оснащена технологією Imagining Infrared Seeker – вона може ідентифікувати та відстежувати ціль, що забезпечує їй високий коефіцієнт ураження. Також було заявлено, що ракета має максимальний радіус дії у 8 км, здатна вражати цілі на висоті 4 км, обладнана системою розпізнавання цілей "свій-чужий" і може бути інтегрована у систему ППО.

Ракета Sungur IIR

У жовтні 2022 року під час виставки оборонної промисловості SAHA Expo у Стамбулі (пройшла 25-28 жовтня) було підписано контракт між корпорацією Roketsan і компанією Baykar щодо інтеграції ракети ППО Sungur IIR у безпілотні літальні комплекси для боротьби з повітряними цілями.

"Незабаром наші Bayraktar TB2 і Akıncı матимуть ракети "повітря – повітря" не тільки для ураження безпілотників, але й інших ворожих літаків", – прокоментував угоду генеральний директор компанії Baykar Халук Байрактар.

Простіше кажучи, компанія Baykar працює над тим, щоб адаптувати зенітні ракети Sungur IIR класу "земля – повітря" для роботи у форматі "повітря – повітря" і поставити їх на озброєння своїх безпілотників.

Це може призвести до створення недорогої концепції повітряного патрулювання для усунення таких загроз, як ударні гелікоптери та ворожі безпілотники, включно з безпілотниками-камікадзе, замість використання дорогих авіаційних ракет "повітря – повітря" з реактивних літаків.

Для України така зброя була б дуже доречною з огляду на інформацію про надходження до Росії нових партій іранських дронів-камікадзе Shahed-136, а також інформації про їхнє потенційне виготовлення на території Росії.

Власне, Халук Байрактар не приховує, що після завершення робіт з інтеграції ракети у безпілотники Bayraktar TB2, ці ракети будуть надані Україні для боротьби як з іранськими Shahed-136, так і з іншими повітряними цілями. Але станом на сьогодні підтвердженої інформації про таку передачу немає.

"Як тільки ви починаєте...": Київ має нестандартно реагувати на тактику Путіна, - швейцарський експерт

субота, 20 квітень 2024, 7:38

Відео з фронту свідчать про те, про що вже давно говорять військові експерти, Росія має проблеми з постачанням достатньої кількості матеріалів для війни в Україні, передають Патріоти України. На кадрах видно, як російські військові пересуваються прифро...

Ситуація патова для всіх? Росіяни посилюють мобілізацію для наступу, але їм це може не допомогти, - ISW

субота, 20 квітень 2024, 7:30

Російські війська посилюють криптомобілізацію напередодні очікуваної наступальної операції влітку 2024 року. Однак їм буде складно швидко створити ефективні резерви на оперативному і стратегічному рівнях через великі втрати на фронті в Україні та у вип...