На грані Третьої світової? Два можливих сценарії: Чим закінчиться загострення між Ізраїлем та Палестиною

"Найрадикальніший з можливих варіантів - ізраїльтяни проведуть військову операцію проти Сектора Газа. Це дуже ризикована річ з огляду на можливі втрати і серед ізраїльської армії, і серйозні втрати серед мирного населення у Секторі Газа", - пише у своєму блозі Ігор Семиволос, передають Патріоти України, і продовжує:

"Війна в густонаселеному анклаві – річ дуже небезпечна. І це дуже серйозно вдарить по ізраїльських інтересах у всьому світі, адже тоді Ізраїль стане об'єктом нищівної критики. Це буде серйозна проблема для країни.

Другий варіант — це, звісно, спроба здійснити переговорний процес через посередників. Для цього можуть долучити американців, європейців, Організацію Об'єднаних Націй та Єгипет, щоб спробувати зупинити ескалацію. Тут Ізраїль напряму не може спілкуватися з ХАМАСом, тому знадобляться посередники, які будуть здійснювати цей діалог.

В принципі, це відбувається з періодичністю, тобто процес, в цілому, можна передбачити. Проте важливо зазначити, що проблема полягає в тому, що ХАМАС наніс удар по Ізраїлю не просто виходячи з якихось невідомих власних міркувань, а мотивуючи це політикою Ізраїлю щодо Палестини, його політикою в Східному Єрусалимі, закриттям і блокадою Сектора Газа, які здійснюють ізраїльтяни, блокадою морського узбережжя, забороною рибалити та багато чим іншим. Тобто йдеться про ті колективні покарання, які здійснює Ізраїль по відношенню до мешканців Палестини і Сектору Газа. Без вирішення цих питань не можна вирішити інші проблеми.

Східний Єрусалим залишається ключовою проблемою, адже, якщо говорити чесно, ця криза викликана саме діями ізраїльської сторони у ньому. Йдеться як про недолугі дії ізраїльської поліції та ультраправих, так і дії ізраїльських політиків, які, наприклад, заборонили голосування палестинців на виборах у Східному Єрусалимі. З цього, власне, все почалося, а далі поступово накопичувалося. Наприклад, коли ізраїльтяни штурмували мечеть Аль-Акса, що теж посприяло розвитку кризи.

На жаль, цей довготривалий конфлікт буде продовжуватися — хоча вже змінилося багато поколінь, але віз і досі там. Ізраїльтяни доволі успішно використовують історичні наративи та пам’ять, щоб просувати свої інтереси на Близькому Сході. І всілякі спроби натиснути на Ізраїль наштовхнуться на супротив. Вони спекулюють на цьому доволі ефективно, а деякі країни мають перед ізраїльтянами почуття провини, тому готові постачати зброю та інше.

Палестинці, звичайно, далеко не янголи, вони теж мають свої проблеми. Вони тримаються за Східний Єрусалим, бо очевидно, що для них він є наріжним каменем. І вони від нього не відступляться, тому тут конфлікт неминучий. Питання насильства — це ще й питання демонстрації готовності до насильства. Ізраїльтяни та палестинці готові до насильства, вони любо демонструють його та живляться від нього. Як можна це зупинити? На жаль, ніяк".

Джерело: НВ

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставку Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...

"Коли ти сидиш, скажімо, в Петербурзі": Буданов спрогнозував новий наступ росіян та назвав умову закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:45

Вже у червні Росія може почати великий наступ, щоб спробувати захопити всю територію Донецької та Луганської областей. Після цього росіяни зосередяться на президентських виборах у Сполучених Штатах Америки та їхніх наслідках. Так вважає очільник Головн...