На тлі заяв Трампа Данія посилює військову присутність у Гренландії

Такі заходи знаходять розуміння та підтримку гренландців, котрі дорожать своїми свободами та автономією, не бажаючи підпадати ні під яку "сильну руку" світових потуг.

Санній патруль «Сіріус»
Влада Данії та найбільшого в світі острова Гренландії вирішили посилити співпрацю у сфері безпеки на тлі заяв Трампа про бажання купити острів, повідомляють Патріоти України з посиланням на Bloomberg.

Чиновники посилаються на стратегічну роль Арктики, яка поступово стає більш важливою у зв’язку з таненням льодовиків, що зокрема відкриває доступ до природних ресурсів та дає можливість створювати нові торгові шляхи.

«Присутність командного штабу Міністерства оборони Данії в Арктиці та північній Атлантиці буде ще важливішим у наступні роки, оскільки геополітичне значення Арктики зростає», — йдеться у повідомленні Міноборони Данії.

Раніше The Wall Street Journal повідомило, що Трамп подумує про купівлю Гренландії. Данські політики назвали цю інформацію «першоквітневим жартом не по сезону» й обурилися такими намірами. Вашингтон також збирається відкрити диппредставництво на острові.

До речі, ВМС багатої 5-мільйонної Данії наразі набагато потужніший за бойовий флот колись 50-мільйонної України. ВМС королівства налічує 8 фрегатів, 14 корветів, 6 мінних загороджувачів, 12 мінно-тральних кораблів, 28 катерів, 2 з яких ракетні. Командуванню військово-морських сил підпорядковані 8 вертольотів S-61A, 7 вертольотів «Лінкс» (в найближчі роки будуть замінені на 8 американських SH-60). Також ВМС мають дві мобільні батареї протикорабельних ракет «Гарпун».

За безпеку Гренландії відповідає перша ескадра ВМС. Санній патруль «Сіріус» - елітний Підрозділ ВМС Данії, займається патрулюванням Північної и Північно-Східної частин Гренландії. З 2012 року підпорядковується Арктична командуванню.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...