На звалище історії: РФ списує корабель ФСБ "Дзержинский"

У Росії спишуть прикордонний сторожовий корабель «Дзержинский» проєкту 11351.

Цей клас кораблів російського флоту перебуває у віданні берегової охорони ФСБ. Їхнім завданням є охорона державного кордону.

Йдеться про корабель «Дзержинский» проєкту 11351, шифр «Нерей». Серія цих кораблів була побудована наприкінці XX століття в Україні в Керчі для потреб морських частин прикордонних військ СРСР.

Кораблі зарекомендували себе дуже добре. Вони мали високу мореплавність, впевнено справлялися зі штормами. І головним їх «козирем» була швидкохідність – 32 вузли.

Однак, «Нереї» мали явно надлишкове озброєння для прикордонників. Вони, за своєю суттю, були протичовновими кораблями.

На їх озброєнні було 8 торпед, 2 реактивні бомбометні установки та морські міни. Так само був протичовновий вертоліт та засоби пошуку підводних човнів.

Усе це, зрозуміло, під час служби прикордонного корабля не застосовувалося. Зроблено це було для можливості використання цих кораблів у воєнний час.

Через моральне та фізичне старіння, кораблі проєкту 11351 списувалися. У 2019-му році було виведено в резерв передостанній корабель «Орёл».

Нещодавно з’явилася інформація, що останній «Нерей» під назвою «Дзержинский», який буде списаний 14 квітня. Його ім’я вже віддано іншому кораблю.

Торпедні апарати корабля проєкту 11351. Фото з відкритих джерел«Дзержинським» називатиметься один із нових арктичних прикордонних кораблів проєкту 23550.

На зміну «Нереям» прийшли прикордонні сторожові кораблі класу «Океан» (проєкт 22100). Але їм не вистачає швидкості (максимум – 21 вузол).

Російський прикордонний сторожовий корабель класу «Океан» (проєкт 22100). Фото з відкритих джерелТак, американські великі багатоцільові патрульні кораблі класу Legend здатні ходити на 28 вузлах.

Дебелий шмат з 61-імльярдного "пирога": США готують поставку зброї для ЗСУ на $6 млрд - Politico

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:39

США завершують підготовку одного з найбільших на сьогодні пакетів військової допомоги для України та готуються підписати контракти на постачання зброї та обладнання для Збройних сил України на суму до 6 мільярдів доларів. Про це пише Politico з посилан...

Після гучних звинувачень у корупції: Міністр Сольський подав у відставку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:31

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів, написав заяву про відставку. Про це повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Facebook в четвер, 25 квітня. . "До Верховної ...