Наближається катастрофа Путіна: Росія переоцінила свої сили в Україні, - Der Spiegel

Світ переоцінив силу президента Росії Володимира Путіна та його армії. Вона виявилася набагато слабкішою, ніж очікувалося, також некомпетентними виявилися спецслужби, які займалися "українським питанням". Тепер ще поступово починають діяти санкції, що веде режим лідера РФ до катастрофи, передають Патріоти України.

Зараз у Росії посилилися проблеми на всіх фронтах: на економічному – запроваджено санкції, і вони поступово починають діяти; на політичному – від РФ відвертаються навіть вчорашні союзники, список тих, хто клявся у дружбі та вірності, різко зменшився. Проте головна сфера невдач – військовий фронт, повідомляє видання Der Spiegel.

Минуло вже 2,5 місяці з моменту вторгнення окупантів в Україну, і стратегічно армія ворога зазнала і військового, і морального фіаско. Війська погано керовані, погано мотивовані, погано підготовлені, погано оснащені та мають величезні проблеми із забезпеченням. Це є руйнівним для нинішнього режиму в Росії.

Саме армія була вітриною, візитівкою диктатури Путіна. Однією з основних тем російської пропаганди було вихваляння величі російських військ та "історичних перемог" країни аж до анексії Криму та війни в Сирії. Але з вторгненням в Україну цей "картковий будиночок" впав.

Нездатність провести бліцкриг, на що серйозно сподівалися у військовому керівництві країни-агресора, розкрив усі вади армії: техніка не їде, командири залишають бойові позиції, артилерія не влучає, поранених не лікують, тіла загиблих не забирають з поля бою, немає зв'язку, не вистачає озброєння. Ба більше, офіційна Москва мовчить про втрати, коли навіть на Заході офіційно визнають щонайменше 15 тис. загиблих солдатів РФ, починаючи з 24 лютого.

Про стратегічні помилки в перші дні наступу Росії, особливо на київському напрямку, не говорить лише лінивий експерт. І одним із головних прорахунків загарбників називають логістику. Розтягнуті на багато кілометрів машини з постачанням ставали легкою ціллю для обстрілу українською армією. Дорогі зенітні комплекси застрягали у багнюці через банальну зношеність старих радянських шин.

У забезпеченні підрозділів зв'язком намітився хаос – його просто немає, і військові змушені використовувати звичайні мобільні телефони, які прослуховують українські спецслужби. Так, наші військові мають уявлення про оперативні плани ворога або навіть про місце перебування вищого військового керівництва. До речі, за весь період активної фази війни в Україні вже було вбито 9 російських генералів та 40 офіцерів старшого складу.

Ще одним серйозним прорахунком війни є невміння агресора використати перевагу в авіації. Замість зальотів углиб України, вивідування інформації, супроводу своїх колон тощо російські літаки здебільшого залітають на прикордонну територію, відпрацьовують по об'єктах та швидко повертаються на свою базу. Все це пов'язано з обмеженими можливостями через застаріле обладнання та консервативний підхід в управлінні, вважають експерти.

Окрім військових, дали маху і спецслужби, які не надали адекватної інформації про готовність української армії, настрої в суспільстві та наявність агентів Кремля у владних структурах. Путіну просто не повідомляли те, що він не хотів слухати. Це також одна з ознак катастрофи режиму.

З економічними проблемами Росія поки що справляється, і санкції Заходу не змусили відвернутися від співпраці весь світ. Так, Китай продовжує вести свою гру, не розриваючи відносин із країною-агресором, Індія взагалі закуповує озброєння у РФ.

А от у геополітиці в російської дипломатії не все гаразд. Скандал із заявою глави МЗС РФ Сергія Лаврова про те, що "євреї були антисемітами", ледве не переріс у розрив дипвідносин. А Фінляндія та Швеція на тлі військового вторгнення окупантів до України заявили про вступ до НАТО. Привабливість Росії для суспільств у інших країнах падає, а з самої країни їдуть тисячі освічених молодих громадян.

"Путін не бачить своїх помилок. У його очах Захід перетворив Україну на штучну ворожу державу, "антиросійську". Путін вважає боротьбу із Заходом неминучою, імперативною та нав'язаною йому противником. Він не бачить альтернативи. Або Росія ліквідує Україну як "антиросійську", або Росія перестане існувати", – заявила політологиня Тетяна Станова.

Лідер РФ усе ще може продавати своєму суспільству "загрозу від Заходу". У зв'язку з цим ліберальна бізнес-еліта, яка найбільше страждає від накладених санкцій, мовчить, і лише деякі чиновники наважилися виїхати. А Заходу Путін намагається продавати загрозу застосування ядерної зброї. Але там перестали боятися, а ядерний шантаж сприймають як ознаку ослаблення влади та спробу компенсувати невдачі власної армії. Проте підвищенням ставок президент РФ дає зрозуміти, що відступати йому нема куди.

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...