Наближається кінець російськомовного укрнету: Офіс мовного омбудсмена розішле суб'єктам господарювання вимоги українізувати сайти, - Кремінь

Юридичні особи України мають виконати мовний закон

Фактів порушення мовних прав громадян у сфері обслуговування стає все менше. Про це мовний омбудсмен Тарас Кремінь заявив в ефірі телеканалу "Україна 24", зазначають Патріоти України.

"16 січня набула чинності стаття про обов'язковість використання української мови у сфері обслуговування. Спочатку був шквал звернень, скарг, образ, які відчували люди стосовно себе в супермаркетах, аптеках, магазинах. Але поступово, як ми бачимо, ця статистика зростає, але по суті фактів порушення мовних прав громадян на отримання інформації та обслуговування державною мовою ми отримуємо все менше і менше", - сказав він.

Водночас, за словами мовного омбудсмена, збільшується кількість звернень, які стосуються відсутності україномовної версії інтернет-магазинів: "Немає взагалі жодної інформації українською. Це теж сфера обслуговування, ми підготували звернення на адресу суб'єктів господарювання і сподіваємося, що на нашу вимогу ці недоліки буде усунуто".

Нагадаємо, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Відповідно до неї, державною мовою мають звертатися до споживачів в усіх сферах обслуговування. Зокрема, підприємства, установи та організації усіх форм власності; фізичні особи-підприємці; суб'єкти господарювання, які обслуговують споживачів, зокрема інтернет-магазини.

Ця вимога стосується також освітніх послуг, зокрема гуртків і секцій, медобслуговування, надання соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг.

Українською мовою має подаватися інформація на цінниках, в інструкціях, технічних характеристиках, маркуваннях, квитках, меню тощо.

"Недостатньо снарядів для нас, занадто багато російських безпілотників": Бійці ЗСУ на "нулі" мало сподіваються на план перемоги Зеленського, - The Times

субота, 28 вересень 2024, 23:40

Як пише The Times, серед українських бійців, які воюють на Донбасі, мало надії на те, що план перемоги, який президент України Володимир Зеленський презентує у США, допоможе їм стримати російські війська, передають Патріоти України. "Серед військ на ци...

Ізраїль ліквідував лідера Хезболла. Проіранські терористи заявили, що Хасан Насралла помер "як великий мученик"

субота, 28 вересень 2024, 22:25

Шиїтський рух Хезболла офіційно підтвердив загибель свого лідера Хасана Насралли. Про це оголосила пресслужба організації у Telegram в суботу, 28 вересня, передають Патріоти України. . Там наголосили, що 64-річний Насралла помер "як великий мучени...