Звинувачення дуже гучні: НАБУ оголосило про підозру Омеляну, той відповів на закиди

Національне антикорупційне бюро України повідомило про підозру колишньому міністру інфраструктури Володимиру Омеляну. Як повідомляється на офіційному сайті НАБУ, Омелян підозрюється у вчиненні незаконних дій, через які державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн, передають Патріоти України.

"Дії екстоппосадовця кваліфіковано за ч. 2 ст. 211 Кримінального кодексу України (Видання службовою особою нормативно-правового акта, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах)", – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас один із цих зборів – адміністративний – є дохідною частиною держбюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр.

"До того ж Міністерство фінансів України виступало проти зменшення всіх портових зборів, з-поміж іншого наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів у державний бюджет. Про що Мінфін інформував міністра інфраструктури неодноразово", – зазначили в НАБУ.

Врешті рішення Омеляна про зменшення портового (адміністративного) збору нібито призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. Ці дані підтвердили Держаудитслужба та судова експертиза.

"Згодом Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети", – додали в Бюро. Сам Омелян у Facebook назвав нову підозру "черговим сюрпризом і милим співпадінням".

"Мене було запрошено до НАБУ дати додаткові покази у кримінальному провадженні щодо зниження урядом України портових тарифів і зборів на 20% у 2018 році. Нагадаю, що зниження тарифу здійснювалося для збільшення товаро/вантажопотоку. Завдяки цьому зниженню морська галузь продемонструвала у 2018-19 рр. зростання більше ніж на 20% і росте досі, незважаючи на кризу!" – написав він.

За словами Омеляна, йому вручили підозру, незважаючи на те, що запросили до НАБУ як свідка. "Це, безумовно, прецедент, і тепер будь-який уряд, який полегшує тиск на бізнес, займається дерегуляцією, скорочує ЄСВ, зменшує інші податки – може бути звинуваченим у шкідництві. Шкода, що НАБУ на очах перетворюється на ДБР-2", – додав ексміністр.

Недоімперії женуть з Південного Кавказу: Кремль вимушено підтвердив факт виведення своїх "миротворців" з Нагірного Карабаху

четвер, 18 квітень 2024, 2:35

Баку та Анкара не залишили Москві вибору. Спікери Кремля дуже неохоче коментують подію, що б'є по імперській гордині. Росія дійсно виводить свої "миротворчі сили" із території Нагірного Карабаху, яка повернулась під контроль Азербайджану. Про це сказав...

Нема кому працювати: У РФ до роботи на підприємствах оборонного комплексу збираються залучити школярів

четвер, 18 квітень 2024, 0:55

У Татарстані (автономна республіка у складі РФ) вирішили залучити підлітків віком від 14 до 18 років до роботи на підприємствах оборонно-промислового комплексу. Парламент підготував програму, згідно з якою їм дозволять працювати на заводах у вільний ві...