"Найбільша поразка за покоління": Росія зіткнеться з великою дилемою після відходу своїх військ із Херсона, - Forbes

Виведення окупаційних військ із Херсона є глибокою перемогою для України і великою поразкою для РФ - можливо, найбільшою за покоління. Для українських військових деокупація цього міста може стати кроком до звільнення Криму, й тоді країна-агресора зіткнеться зі справжньою дилемою, передають Патріоти України.

Так, їй доведеться обирати: захищати Маріуполь на Донеччині або Перекопський перешийок, який сполучає материкову Україну з тимчасово захопленим півостровом. Про це йдеться у матеріаліForbes.

"Кремль наказав своїм військам залишити місто Херсон на узбережжі Чорного моря на півдні України. Наказ надійшов через вісім місяців після того, як війська РФ захопили Херсон і його 300 000 жителів, через шість місяців після того, як українські війська почали обстріл лінії постачання херсонського гарнізону ворога, і за два місяці після того, як українські бригади розпочали контрнаступ на півдні з метою звільнення Херсона", – пише автор статті Девід Екс.

Аналітики й військові експерти наголошують, що українці вже мали імпульс у повномасштабній війні з Росією, яка триватиме дев'ятий місяць, і тепер можна з упевненістю сказати, що вони активно виграють війну. На їхню думку, невдовзі ЗСУ можуть наступати на інші окуповані Росією території: наприклад, зруйнований історичний порт Маріуполь чи навіть стратегічний Кримський півострів.

Автор матеріалу нагадав, що наказ російським військам відступити на лівий берег широкої річки Дніпро, яка тече на південь від Херсона і впадає в Чорне море, виходив від міністра оборони Росії Сергія Шойгу, а не від лідера країни Володимира Путіна. У такий спосіб, "Шойгу ізолював свого начальника від обурення, яке послідувало за цією заявою".Російські медійні діячі й військові блогери "розтанули" над Херсоном, називаючи те, що відбувається, "сукупністю катастрофічних помилок". А генерал командувач усіма російськими військами в Україні Сергій Суровікін пояснив причину відступу в доповіді Шойгу, заявивши, що через українські бомбардування складів постачання, мостів і залізниць більше неможливо постачати десятки тисяч російських військовослужбовців на північ від Дніпра. За його словами, оборонні позиції на південь від річки мають бути набагато міцнішими і краще стримувати український наступ.

"Суровікін правий. Але не сказано, що відбувається, коли українські війська звільняють Херсон і займають позиції на Дніпрі навпроти російських сил. Звідти українці за допомогою своїх гаубиць європейського й ракетних установок американського виробництва легко можуть завдати удару по Перекопському перешийку – смузі землі завширшки майже п’ять кілометрів за 72 км на південь від Херсона, яка з'єднує окупований Росією Кримський півострів із Херсонщиною на південь від Дніпра", – зазначив Девід Екс.

Він пише, що Крим, який російські війська захопили в України ще у 2014 році, є базою для всіх операцій країни-агресора на українському півдні. Це "штифт, який скріплює окупацію всього регіону". Автор матеріалу нагадав, що український лідер Володимир Зеленський не приховував свого наміру зрештою звільнити Крим.

"Для українських військових визволення Херсона – це крок до визволення Криму. Незабаром українські ракети та артилерійські стволи почнуть пристрілюватися до Перекопського перешийку – воріт на окупований півострів", – припустив аналітик.

Зазначається, що навіть втративши на українській землі "100 000 людей убитими і пораненими", російська армія, як і раніше, має значну бойову силу. Але, мабуть, "недостатню, щоб тримати всюди весь час".

"Щойно Херсон буде звільнено, а українці переправляться через Дніпро у значній кількості та з великим потенціалом. Росіянам доведеться зробити нелегкий вибір. Той вибір: захищати Маріуполь чи Перекопський перешийок. Я не розумію, як вони можуть робити і те, й інше", – процитувало видання слова наукового співробітника Гудзоновського інституту у Вашингтоні Люка Коффі.

"Нам сказали, що назад нас можуть не забрати": Боєць 3-ї штурмової розповів про польоти до оточеного Маріуполя та секретну операцію: "Апокаліпсис"

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:26

Боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів про польоти до оточеного Маріуполя. Він зазначив, що тоді командири шукали добровольців, щоб здійснити цю місію. Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Барсік" зазначив, що було б...

Масований удар 29 березня: У Повітряних силах розповіли, скільки дронів і ракет вдалося збити

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:57

Протиповітряна оборона в ніч на 29 березня знищила 84 повітряні цілі противника з 99, якими Росія атакувала Україну,, заявив командувач Повітряних сил Микола Олещук, передають Патріоти України. Пряма мова: "В ніч на 29 березня 2024 року противник зав...