Найбільше відзначився Луценко: Баканов, Шефір, Аваков та інші у переписці "друга Джуліані"

Постійний комітет з питань розвідки Палати представників США опублікував переписку близького соратника адвоката президента США Руді Джуліані Льва Парнаса з низкою людей, близьких до Володимира Зеленського.

Лев Парнас. Фото: AFP.

У справі щодо імпічменту Трампа відбувся новий виток – надійшли скандальні новини щодо України. Постійний комітет з питань розвідки Палати представників США опублікував переписку близького соратника адвоката президента США Руді Джуліані Льва Парнаса з низкою людей, близьких до Володимира Зеленського. У документі оприлюднене листування бізнесмена з міністром МВС Арсеном Аваковим, якого той називає "своїм другом", главою СБУ Іваном Бакановим, першим помічником президента Володимира Зеленського Сергієм Шефіром та іншими. У переписці з Парнасом чи не найбільш красномовним був ексгенпрокурор України Юрій Луценко, який "звітує" маловідомому в Україні бізнесмену про хід розслідування щодо газовидобувної компанії Burisma та просить зняти з посади "одну дуру", маючи на увазі експосла США в Україні Марі Йованович. Про що Парнас намагався домовитися з українськими чиновниками та яка його роль у справі імпічменту Трампа в матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

***

9 жовтня 2019 року в аеропорту Dulles поблизу Вашингтону були затримані американські бізнесмени українського походження Лев Парнас та Ігор Фруман, яких називають людьми адвоката Трампа Рудольфа Джуліані.

За інформацією ЗМІ, саме вони організовували спілкування колишніх генеральних прокурорів України Віктора Шокіна та Юрія Луценка з Джуліані. На цих зустрічах Луценко та Шокін "злили" Джуліані компромат на Джо Байдена.

Cпочатку Парнас відмовився від співпраці, але у жовтні 2019 року змінив захисника і надав документи та свідчення. З мобільного телефона Парнаса вилучили переписку з американськими та українськими чиновниками, яку 15 січня й опублікував Постійний комітет з питань розвідки Палати представників США.

Листування відбувалося у месенджері WhatsApp з весни до осені 2019 року, коли люди Трампа намагались організувати зустріч з новообраним президентом України Володимиром Зеленським. Однак ці спроби були безуспішними. Оприлюднені в США розмови проливають світло на те, з ким з оточення президента намагались контактувати люди Трампа та що з цього вийшло.

Баканов поза зоною

На початку травня 2019 року Парнас, судячи з оприлюднених документів, спілкувався з майбутнім головою Служби безпеки України Іваном Бакановим. На той момент давній друг Зеленського Баканов очолював партію "Слуга народу".

Парнас шукав можливості сконтактувати Джуліані із Зеленським. Якщо вірити документам, спроби зробити це через Баканова не завершились успіхом.

Уже у липні Парнас питав голову СБУ, чому телефонний дзвінок досі не організований, ще пізніше відправляв посилання на статтю з New York Times про плани Джуліані відвідати Україну. В оприлюднених файлах відповідей на ці повідомлення від Баканова уже немає.

Шефір у "Празі"

У повідомленні до першого помічника президента Зеленського Лев Парнас називає себе "другом мера Джуліані" та просить передзвонити йому. Переписка відбувалась у травні 2019 року, коли готувався візит Джуліані до Києва.

Згідно з документами, вони таки зустрілись 12 травня у київському ресторані "Прага". Вже після зустрічі Парнас чи то питає, чи то стверджує у листуванні з Шефіром, що є якась інформація, яка стосується Байдена. Шефір на це повідомлення не відповідає, як і на інші, де американський бізнесмен намагається знову запропонувати розмову.

"My friend" Аваков

У листуванні з Арсеном Аваковим Парнас називає українського міністра "мій друг" і каже, що хоче довірити йому організацію візиту Джуліані в Україну.

Відповідей глави МВС оприлюднено лише дві. В одній він обіцяє "дати знати", коли поговорить із "Ш", ймовірно, першим помічником президента Сергієм Шефіром. У другій – на прохання Парнаса пояснити, що відбувається, відповідає: "Все норм. Сидим у Пр.(ймовірно, президента). Завтра переговорим".

Однак, за твердженням американського слідства, більше Аваков, як і Шефір, на повідомлення не відповідав.

Єрмак в Нью-Йорку

Листування Парнаса з помічником президента Андрієм Єрмаком – одне з найкоротших серед оприлюднених. За даними слідства, вони контактували протягом тижня у середині вересня 2019 року, коли Зеленський їздив до Нью-Йорка на Генасамблею ООН.

Того дня, коли президенти двох країн вперше зустрілись, соратник Трампа хотів організувати через Єрмака ще одну зустріч. Із ким саме – у переписці не уточнюється. Український політик перепитав лише: "З ким? Нашим другом?" І отримав схвальну відповідь.

Чим завершилось це листування – невідомо.

Цікаво, що того ж дня, за даними журналістів, представники української влади зустрічались з американським бізнесменом українського походження Семом Кисліним, чия фірма нібито причетна до відмивання грошей соратниками президента-втікача Віктора Януковича.

Луценко та війна з "гучними активістами" і Йованович

Серед опублікованих листувань найбільша кількість – повідомлення ексгенпрокурора Юрія Луценка. Він неодноразово публічно висловлювався проти посла США Марії Йованович. А у переписці з Парнасом – обурювався, що Трамп її досі не звільнив.

Мовляв, те, що вона залишається на посаді, ставить під сумнів усі заяви Луценка, "в тому числі по Б". Ймовірно, йдеться про Байдена-молодшого. Луценко запевняв американських "друзів", що у нього "успішно рухається" розслідування щодо ексміністра екології та власника газовидобувної компанії Burisma Миколи Злочевського.

Саме в цій справі нібито фігурував син Байдена, адже у Burisma обіймав посаду члена ради директорів. Луценко у листуванні каже, що має "покази про перекази Б", ймовірно, маючи на увазі саме Байдена, та "роздруківку платежів від Burisma на Seneca".

Менше ніж за тиждень після цієї розмови американське видання The Hill напише про "Rosemont Seneca Partners", яка нібито пов'язана з Байденом і регулярно отримувала від Burisma понад 166 тисяч доларів на місяць. Статтю писав журналіст Джон Соломон, який пізніше неодноразово публікував схвальні до Луценка матеріали.

Через "протрампівські" настрої колонки Соломона про Україну критикували в Конгресі під час процедури імпічменту. Згодом журналіст пішов з посади автора газети The Hill через заангажованість його матеріалів.

За два місяці після згаданої розмови Парнаса з Луценком тодішній український генпрокурор заявить, що готовий віддати США документи по Байдену і грошах, які він заробляв на українській компанії.

А за півроку після розмови про багатотисячні щомісячні гонорари Хантера Байдена від Burisma розповість Дональд Трамп.

Але, доповідаючи Парнасу про свої успіхи, Луценко нагадував про Йованович. Мовляв, у США "не можуть зняти одну дуру".

У відповідь отримував: "Вона не проста дура, повір мені". Соратник Трампа запевняв генпрокурора, що Америка його підтримує, вважає справжнім героєм і не дасть скривдити.

Луценко публічно звинувачував Йованович у перешкоджанні. Мовляв, вона дала йому список людей, яких попросила "не переслідувати" (у Держдепі це заперечували). Імена цих людей генпрокурор не називав, хоч і натякав на них.

Але того ж дня у листуванні з Парнасом Луценко каже, що йдеться про депутатів Сергія Лещенка, Мустафу Найєма та антикорупційного активіста Віталія Шабуніна, і називає їх "гучними активістами НАБУ". Луценко публічно не приховував своєї неприязні до перелічених людей. А роботу голови НАБУ Артема Ситника неодноразово називав неякісною.

У листуванні з Парнасом генпрокурор розповідав, що Лещенко, Шабунін і Андрій Богдан (нині голова Офісу президента, а тоді – адвокат олігарха Ігоря Коломойського) "відвідали НАБУ і досягли повної згоди про підтримку у кримінальних справах". Однак контекст цієї розмови, зокрема, чи питав про цю зустріч Парнас, і що він відповів Луценку, невідомий.

Коломойський проти "аферистів"

У вересні та жовтні 2019 року Парнас контактував з олігархом Ігорем Коломойським. Ця переписка є найкоротшою з оприлюднених документів. Коломойський питає Парнаса, чи буде той в США під час візиту Зеленського. Наступним меседжем олігарх повідомляє, що є новини. У відповідь Парнас обіцяє передзвонити.

Таке листування виглядає дивним, адже на початку липня Парнас та Фруман подали проти Коломойського позов до суду на 200 млн гривень через те, що він в інтерв'ю ЗМІ назвав бізнесменів "аферистами", чим нібито зашкодив їхній репутації та гідності.

"В Україні діють два аферисти, які перебувають під розслідуванням США. Один, здається, Лев Парнас, а інший – Ігор – чи то Фруман, чи то Фурман.

І вони ходять тут Україною, збирають з людей гроші, розповідають, що вони близькі з паном Джуліані і що вони вирішать з паном Луценком будь-яке питання. Пан Луценко про це навіть не знає. І, я думаю, пан Джуліані теж про це не знає", – розповідав Коломойський журналістам.

Джуліані охарактеризував таку поведінку Коломойського як залякування його клієнтів Парнаса та Фрумана. Цікаво, що Ім'я Коломойського згадується в іншому документі, який оприлюднила Палата представників. Йдеться про рукописні нотатки, зроблені, на думку слідства, Парнасом. В одному із записів йдеться: "Почати спілкуватись із Зеленським без (Коломойського та Пінчука)". Нотатки недатовані, тож коли Парнас поставив таку мету, невідомо.

"Якби ж...": Туск прокоментував заяви європейських лідерів щодо допомоги Україні

четвер, 18 квітень 2024, 11:59

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск натякнув, що словам лідерів країн Євросоюзу щодо допомоги Україні не вистачає реалізації. Про це він написав у X (Twitter) за підсумками засідання Євроради, яке відбулось 17 квітня, передають Патріоти України. «Якби ...

Наводив російські ракети та дрони на місто: СБУ затримала у Дніпрі айтішника-зрадника

четвер, 18 квітень 2024, 11:44

Контррозвідка Служби безпеки України (СБУ) затримала російського інформатора у Дніпрі, який намагався виявити вогневі позиції українських зенітно-ракетних комплексів протиповітряної оборони. Про це повідомляє СБУ у Telegram, передають Патріоти України....