Найгірший результат в історії Росії: Путін знову збрехав росіянам - "Газпром" показав величезні збитки

Російський газовий гігант "Газпром" показав чистий збиток у 629 млрд рублів (6,8 млрд доларів) за підсумками 2023 року. Це не лише перший збиток компанії з післядефолтного 1999 року, а й найгірший її результат в історії. За півроку до цього ватажок Кремля Володимир Путін говорив, що "Газпром" почувається впевнено, передають Патріоти України.

Згідно з "Агентство. Новини", виторг компанії за минулий рік склав 8,6 трлн рублів проти 11,6 трлн роком раніше. Виторг від продажу газу впав у два рази в порівнянні з 2022 роком - з 6,5 до 3,1 трлн рублів.

Головна причина збитку – скорочення експортної виручки від продажу газу до Європи. Постачання газу до Євросоюзу впало на 56% – з 66,6 млрд куб. м 2022 року до 29,3 млрд куб. м 2023-го, підраховує незалежний експерт з енергетики Кирило Родіонов. Це падіння не змогло компенсувати нарощування експорту газу до Китаю з 16 млрд. куб. м до 22,5 млрд, наголосив експерт.

Ще одна причина таких результатів "Газпрому" – збільшення фінансового навантаження на компанію через додаткове підвищення податку на видобуток корисних копалин (ПДПД), нагадав президент Інституту енергетики та фінансів Марсель Саліхов.

"Путін у жовтні 2023 року під час форуму "Російський енергетичний тиждень" заявив, що його не лякає ситуація, що склалася навколо "Газпрому": "Зараз "Газпром" постачає менше, і доходи менше, але нічого: "Газпром" почувається впевнено, спокійно , справляється", – нагадує видання.

Китай не може замінити Європу. Як очікується, цього року Росія поставить до Китаю трубопроводом "Сила Сибіру" 38 млрд кубометрів газу. До 2027 року Росія постачатиме до Китаю ще 10 млрд кубометрів за контрактом 2022 року. Крім того, Росія та Китай ведуть переговори про створення ще одного трубопроводу "Сила Сибіру-2", який у разі введення в дію може збільшити постачання Росії до цієї країни до 98 млрд кубометрів. Але навіть цей обсяг буде вдвічі меншим, ніж Росія постачала до Європи до повномасштабної війни.

Познайомився з ATACMS ближче нема куди: В Алушті поховали командира секретної військової бази окупантів на горі Ай-Петрі

субота, 18 травень 2024, 7:37

В Алушті поховали російського військового, підполковника Олександра Кулакова, який загинув під час ракетного удару 13 травня по російській базі на горі Ай-Петрі. Про це повідомила голова російської адміністрації Алушти Галина Огнєва, передає Крим.Реалі...

Ще не кінець: Росія може готуватися до великого наступу найближчими тижнями, - Reuters

субота, 18 травень 2024, 7:28

Країна-агресор Росія, можливо, готує більш масштабний наступ на фронті в Україні. На думку аналітиків, наступ на півночі Харківщини може бути лише відволікаючим маневром. Про це йдеться у матеріалі видання Reuters. Журналісти пишуть, що в Україні попер...