"Найгостріша пряма загроза для Великої Британії, Європи, НАТО": ​Сполучене Королівство декласувало "велику" Росію до тираній Ірану і Північної Кореї

Йдеться про 114-сторінковий документ стратегії безпекової політики, що називають наймасштабнішим експертним оглядом з часів "холодної війни".

Росія більше не належить до «великих держав» (Great Power), а скоріше стоїть в одному ряду з «опортуністичними» (opportunistic states) Іраном і Північною Кореєю. Так вважають британські політики, що склали новий комплексний огляд питань оборони і безпеки Великобританії, який визначає зовнішню політику країни на 10 років. Документ сьогодні, 16 березня, представив прем'єр-міністр Борис Джонсон, зазначають Патріоти України.

«Суперництво великих держав і опортунізм таких держав, як Росія, Іран і Північна Корея грають ключову роль в зниженні рівня безпеки в світі і ослабленні міжнародного порядку», - підкреслено в тексті.

Там же зазначено, що «Росія залишається найгострішою прямою загрозою для Великобританії». РФ «продовжує активну діяльність по підриву західних демократичних систем і відкритих економік у своєму регіоні», представляючи одну з ключових загроз для Європи і НАТО. Однак Великобританія разом з альянсом готові «відбивати ядерні, традиційні та гібридні загрози безпеки, особливо вихідні з боку Росії», говориться в доповіді.

В огляді зазначають, що Росія "і надалі залишатиметься найгострішою прямою загрозою для Британії", та вочевидь і далі буде активно відстоювати свої інтереси у сусідніх європейських країнах. Росію поруч з Іраном та Північною Кореєю згадують як країни, чия опортуністична політика є одним з ключових факторів погіршення безпекової ситуації у світі та послаблення міжнародного порядку.

"Сполучене Королівство поважає народ, культуру та історію Росії. Проте доки наші відносини з її владою не покращаться, ми будемо провадити активну політику стримування та захисту від усього спектру загроз, що надходять від РФ", - зазначають у документі.

Британія планує спільно із союзниками НАТО забезпечувати відповідь на такі загрози, поєднуючи свої військові, дипломатичні та контррозвідувальні інструменти задля підтримки колективної безпеки.

"Ми будемо дотримуватися міжнародних норм і правил та притягати Росію до відповідальності за їх порушення, співпрацюючи з міжнародними партнерами - як після атаки у Солсбері.

Ми також будемо підтримувати інші країни Східної Європи та ширшого регіону задля розбудови їхньої стійкості до загроз, включно з Україною, де ми продовжимо (допомагати з) розбудовою спроможності її Збройних сил", - додають у тексті.

Кадри не лише з Непалу: Речник ЗСУ повідомив, кого окупанти женуть у наступ на Часів Яр

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:43

Під час наступу на Часів Яр Донецької області російська окупаційна армія зазнає значних втрат, а в полон потрапляють іноземні найманці з Непалу та Шрі-Ланки. Про це повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" підполковник Наз...

Воєнні злочини тривають: У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:30

Російські терористи у тимчасово окупованому Криму мобілізували місцевих мусульман під час Ураза-байрам. Про це у Telegram-каналі пише рух спротиву "Атеш", передають Патріоти України. За інформацією партизан, росіяни провели масову облаву на місцеве на...