​"Наша хата не з краю!", - каже заступник військового аташе Великої Британії. Офіцер-танкіст розповів, яку страшну зброю проти найсучаснішої бронетехніки подарували нашій армії

2000 комплектів N-LAW це практично 2000 спалених до тла російських танків. На скромнішу бронетехніку ці гранатомети навіть шкода розтрачувати, можна обійтись системами простішими, на кшталт вітчизняних "Корсарів" та "Стугна".

Транспортні літаки королівських ВПС наразі зробили вже шість рейсів. Як видно з характерної форми контейнерів, усередині - найсучасніші системи N-LAW. 2000 протитанкових ракет для українських військових. У російських танків немає шансу проти такої зброї, зазначають Патріоти України.

"Як офіцер-танкіст "мазуту", як кажуть військові, можу сказати, що це цілковито оборонна зброя для стримування противника… Як командир танка, я б особисто дуже нервувався, якби зустрівся на полі бою з такою зброєю", - каже ТСН.Тижню заступник військового аташе Великої Британії з питань оборони Тімофі Вайт-Бойкот Тімофі Вайт-Бойкот.

N-LAW - неймовірно ефективна в міських боях. На відміну від "Джавеліна" або "Стугни", стріляє навіть із закритого приміщення. Але головний секрет британської зброї - конструкція ракети. Щоби вразити танк, не потрібне пряме влучання. Ракета пролітає над баштою. Лазерний давач фіксує ціль, а магнітний - спрацьовує на метал. Бойова частина викидає кумулятивний струмінь зі швидкістю десять тисяч метрів за секунду. Він пропалює броню, підриває розігріті гази всередині танка, і броньовану машину розриває на шматки.

Заступник українського міністра оборони Анатолій Петренко, який зустрічав вантаж, переконує: стріляти з такого комплексу не складніше, аніж тиснути на кнопки смартфона.

"Ви користуєтесь смартфоном? Так він і буде в руках наших воїнів... Зробив постріл і забув. Ефект гарантований", - розповів Петренко.

Британський приклад наче проорав багаторічну греблю нерішучості інших союзників по НАТО. Країни Балтії офіційно повідомили - за дозволом США, вони в найкоротші строки нададуть Україні легендарні ракети "Стінґер". Їх називають ручними системами протиповітряної оборони. А в американському Сенаті пропонують створити постійний канал військової допомоги, який допоможе українцям чинити опір. Агресора сенатори порівнюють із нацистами, канал називають "ленд-лізом" - як у часи Другої світової.

"Двопартійний законопроєкт називається "Закон про ленд-ліз для оборони української демократії", він має забезпечити українську армію тією зброєю, яка їй потрібна для стримування агресії, і, в разі потреби, для відбиття російського вторгнення. Ті, хто вчив історію, пам’ятають значення ленд-лізу під час Другої Світової… Тридцять мільярдів доларів у вигляді матеріальної помочі допомогли Британії та іншим союзникам розбити нацистську Німеччину", - каже американський сенатор Джон Корнін.

Американський "ленд-ліз" фактично запрацював уже цього тижня, до офіційного ухвалення закону. Після британських літаків, за якими спостерігав ТСН.Тиждень, у Борисполі приземлився американський і вивантажив дев’яносто тонн боєприпасів. Найближчим часом в українській армії з’являться гелікоптери Мі-8 та Мі-17, які Америка колись закупила для Афганістану. Канада надає 120-ть мільйонів канадських доларів на підтримку української оборони. Навіть маленька Данія робить свій внесок - 22 мільйони євро для захисту України.

Допомагають зброєю навіть ті країни, де російський капітал почувається, як удома. Чехія заявила про готовність надати для українського війська найдефіцитніші боєприпаси - снаряди калібром 152 міліметри. Президент Ердоган пропонує Туреччину для посередництва. Президент Азербайджану Алієв, який тільки-но втер носа росіянам у Карабаху, прибуває до Києва.

Несподівані геополітичні трансформації відбуваються просто на наших очах, але геть не так, як цього хоче Росія. Британія анонсує створення Союзу - з Польщею та Україною. За збігом, саме в цей час президенти Польщі та України зустрічаються віч-на-віч.

"Цього тижня Британія анонсувала новий пакет заходів із підготовки, підтримки та постачання оборонної зброї для України… Ми також розвиваємо нові тристоронні зв’язки з Польщею та Україною", - зауважує міністерка закордонних справ Великої Британії Елізабет Трасс.

Британські літаки, які доправляли зброю до України, оминали територію Німеччини. І хоча Берлін каже, що британці навіть не зверталися по дозвіл щодо транзиту через німецький повітряний простір, зроблений екіпажами величезний гак виглядає на карті, як дипломатичний ляпас нерішучим союзникам.

Минулий тиждень - точно став рубіконом. Путін точно пробив поріг чутливості НАТО. Навіть попри позицію Берліна, відтепер колективний Захід вважає російське ударне угруповання загрозою не тільки Україні, а й існуванню всього вільного світу.

Небо стане захищенішим: Остін сказав, скільки літаків F-16 отримає Україна у 2024 році

субота, 27 квітень 2024, 9:44

Протягом 2024 року Україна отримає більше ескадрильї американських винищувачів F-16. Вони прибуватимуть разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, передають Патріоти України. . Про це заявив голова Пентагону Ллойд Остін на засіданні 21-го засіданн...

Не хотіли захищати рідну Україну - стали м'ясом для держави-агресора: Стало відомо, скільки шахтарів, що залишились в окупації росіяни забрали на війну

субота, 27 квітень 2024, 9:32

Щоб простимулювати гірників іти вбивати вільних українців, окупанти закрили майже всі шахти Донбасу, залишивши сім''ї аполітичних кротів без засобів існування. Російські загарбники мобілізували на тимчасово окупованій частині сходу України майже 60 про...