"Назад у 90-ті? Арахамія пропонує радикально урізати фінансування", - експерт

"Днями голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що якщо не буде розслідування справ, то фінансування силових структур буде зменшене вдвічі", - пише у своєму блозі Богдан Хмельницький, передають Патріоти України, і продовжує:

"Мовляв, високий попит суспільства відносно покарання для винних має бути конвертований у ефективну роботу правоохоронців. Ба більше - деякі органи взагалі можуть потрапити під ліквідацію.

З одного боку, Арахамія правий – нині в державі занадто багато "трьохбуквених" назв і всі фінансувати "дорого". З іншого – з’являться ризики повернутись в епоху "рішал", "договорняків" і "кришувань" правоохоронними органами. Велкам ту 90-ті….
Пан Арахамія каже, що суспільство вимагає покарання винних у резонансних справах. Типу, якщо правоохоронці не продемонструють результату, то в 2021 він прогнозує скорочення їхнього бюджету наполовину. Навіть більше – Арахамія сказав, що це не погроза, а факт, який стосується силовиків.

Уявімо ситуацію, що так і сталось, як пообіцяв глава фракції "СН". Як то було раніше пам’ятають люди, які приблизно +/- віку Давида Арахамії. За умов недофінансування силових органів, фактично правоохоронців переводили на самоокупність – канцтовари, бензин та ще багато інших "дрібниць" мали забезпечувати самі працівники органів. В свою чергу це призводило до створення "видимості" роботи, в оформленні купи "довідок" (звісно ж платних). Далі – більше: "порішати" питання за "подяку", "прикрити очі" на ту чи іншу провину за певні "бонуси", у вільний від служби час (а подекуди і в час перебування на службі) працювати "кришою" у тих чи інших кіл… Через скорочення фінансування рівень корупції автоматично злетить на небачений рівень – адже зарплати малі і – традиційний аргумент-виправдовування - "людям треба за щось жити".

Інший варіант – ведення статистики. Ось тут можуть проявитися "мистецькі" таланти: тобто малюватимуть статистичні цифри, які будуть вигідними. Адже, від оцінки статистичних показників – кількість розкриття злочинів, кількість "висяків" і т.д. - залежить оцінка якості діяльності підрозділу. Тепер будуть або понижувати очікувані показники, а далі – "ордену заради" виконувати їх і звітувати чиновникам, або навпаки – підвищувати… Однак у такому випадку мало хто втримається на посадах.

Як повідомив на своїй фейсбук-сторінці Тарас Котов, є ще один варіант. "Зійтися по- середині: крутити показники ефективності в кожному органі в потрібну політичної доцільності сторону. В результаті буде повний безлад, корупція і рішалово". Однак, за його словами такі перспективи радше нагадують ситуацію у Росії".

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...