На жаль, імовірно, не остаточний рахунок: Правозахисники виявили нових жертв карателів Лукашенка, загиблих та важко поранених під час розгонів громадян

Щонайменш п’ятеро людей загинули та семеро - госпіталізовані у критичному стані після протестів у Білорусі. Про це йдеться у звіті правозахисного громадського об'єднання "Зьвяно", повідомляють Патріоти України з посиланням на білоруську службу "Радіо Свобода".

Звіт присвячений порушенням прав людини на протестах у Білорусі у період з 7 до 14 серпня. Правозахисники знайшли у лікарнях Мінська 120 людей, госпіталізованих після протестів, та поспілкувалися з 30 з них.

Офіційно влада підтвердила загибель на протесті лише одного протестувальника, Александра Тарайковського, ствержуючи, що він загинув від вибуху пристрою, який тримав у руках. Згодом Associated Press опублікували відео, з якого видно, що вибуху не було - Александра застрелили силовики.

Голова правління організації Тетяна Гацюра-Яворська розповіла, що 25-річному Александру Вихору з Гомеля, який помер невдовзі після затримання, відмовили у наданні медичної допомоги. З цього приводу, як і щодо загибелі Тарайковського, не проводилося розслідування, судово-медичну експертизу для встановлення причин смерті проводити відмовилися.

Імена ще трьох загиблих, про яких відомо правозахисникам, не вказуються.

Правозахисники з інтерв’ю із постраждалими з’ясували, що людям, госпіталізованим з переломами рук, ребер, пораненнями ока та іншими травмами, які потребують негайної допомоги, вона надавалася через 6-12 годин.

Більшість постраждалих кажуть, що були затримані безпідставно і зазнали жорстоких побоїв кийками під час затримання, в автозаках та вже у відділках.

Багато людей отримали травми та опіки від вибухів світлошумових гранат, які кидали безпосередньо в людей або близько до них, хоча протестувальники не були озброєні і не атакували силовиків.

Також люди розповіли, що не мали доступу до адвоката. Багатьох відпустили у "швидкі" лише після підписання протоколу, де вони визнають, що чинили опір правоохоронцям та що брали участь у несанкціонованому заході. Також - що їм погрожували кримінальними справами у разі подання заяви про надмірне застосування сили і катування.

Чомусь прозвали "Покидьком": Українські танкісти розповіли про плюси і мінуси Challenger 2 у бою

четвер, 25 квітень 2024, 7:39

Велика Британія передала Україні 14 танків Challenger 2. Бійці 82-ї окремої десантно-штурмової бригади розказали про застосування машин на полі бою. Про це йдеться у репортажі hromadske, передають Патріоти України. Військові кажуть, що Challenger 2 — ц...

"Кожен день я чую новини з фронту": Боєць ГУР різко висловився про те, що потрібно змінити в армії

четвер, 25 квітень 2024, 7:30

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” повернувся у стрій після 13 місяців перебування у російському полоні та продовжує виконувати завдання по знищенню окупантів. В ексклюзивному інтерв’ю для TSN.UA військовий відповів, які зміни ...