Названо імена: Половину коштів на виборчу компанію Володимира Зеленського дали люди Януковича, - ЗМІ

Ігор Дементьєв працював на «сім’ю» колишнього президента, а Андрій Савченко досі веде спільний бізнес з Януковичем-молодшим.

У Зеленського донорів не перевіряли? Ілюстрація: InfoResist.

Президент України Володимир Зеленський витратив 156 мільйонів гривень на свою виборчу кампанію. Половина цих грошей прийшла у фонд від його прихильників, при цьому найбільш великими разовими донорами виявилися соціолог Ігор Дементьєв і бізнесмен Андрій Савченко — і обидва пов’язані з ключовими людьми з оточення Віктора Януковича, передають Патріоти України із посиланням на theБабель.

Повідомляється, що 12 мільйонів гривень Зеленський сам вніс у свій виборчий фонд. Інші 66 мільйонів перерахувала йому партія «Слуга народу», 7 мільйонів надійшли від юридичних осіб. Найбільший внесок зробили виборці – 72 мільйони гривень.

Аналіз фінансового звіту виборчого фонду Зеленського показав, серед донорів є дві людини, пов’язані із сином Віктора Януковича Олександром, — це соціолог Ігор Дементьєв і бізнесмен Андрій Савченко. Ігор Дементьєв працював на «сім’ю» колишнього президента, а Андрій Савченко досі веде спільний бізнес з Януковичем-молодшим.

Так, Дементьєв перерахував у виборчий фонд Зеленського 140 тисяч гривень. У 2012 році Ігор Дементьєв допоміг Сергію Арбузову стати першим віце-прем’єром в уряді Миколи Азарова. Арбузов тоді очолював Нацбанк України, а Дементьєв представлявся виконавчим директором німецького Центру міжкультурної співпраці і комунікації.

Восени 2014 року Дементьєв стає першим заступником голови правління Всеукраїнського банку розвитку, який належав Олександру Януковичу. Головою правління банку Валентина Арбузова — мати колишнього глави НБУ. У 2015 році банк ліквідували.

Між тим Андрій Савченко перерахував на кампанію Зеленського 1,5 мільйона гривень. Сам Савченко родом з Росії, отримав українське громадянство у 2002 році. Разом з Олександром Януковичем він володіє підприємством по обслуговуванню та ремонту автомобілів МПП «Десна — Н».

У 2014 році він голосував за проведення «референдуму» про приєднання Криму до Росії, підозрюється у державній зраді. Коментуючи отримання даних коштів в штабі партії “Слуга народу” зазначили, що пожертвування брала бухгалтерія, у якої не було можливості скрупульозно перевірити всіх донорів.

Стефанчук розповів, як довго Рада може розглядати закон про мобілізацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:30

Верховна Рада може розглядати законопроєкт про мобілізацію в сесійній залі впродовж одного - кількох тижнів, якщо народні депутати наполягатимуть на всіх правках, за відсутності цього - розглянуть швидше, заявив голова ВР Руслан Стефанчук у коментарі ...

Росія тероризує Україну обстрілами та зібралася у великий наступ: Жданов пояснив, що задумали в Кремлі

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:27

Обстріли українських міст останнім часом почастішали. Російські пропагандисти знову закликають знищити Київ та Харків. А із настанням літа, як пише британське видання The Economist, зростає загроза нового масштабного наступу російських військ по всій л...