"Не буду ділитися подробицями щодо пропозицій, але...": У НАТО ще не погодили суму для нового формату підтримки України, - Столтенберг

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявляє, що в Альянсі ще не погодили загальну суму для нового формату підтримки України. Про це Столтенберг сказав на брифінгу в рамках дводенного засідання міністрів закордонних справ країн-членів НАТО у Брюсселі, передають Патріоти України.

Генсекретар Альянсу наголосив, що наразі критичний момент для України, а український народ продовжує захищати країну зі сміливістю та вправністю. "Українцям не бракує мужності. Їм не вистачає боєприпасів. Ми повинні активізуватися зараз і забезпечити, аби наша підтримка закріплювалася надовго", - сказав Столтенберг.

Він зазначив, що на сьогоднішній зустрічі було обговорено, яким чином "поставити нашу підтримку на міцнішу і більш витривалішу основу на майбутнє". "Усі союзники погодилися щодо потреби підтримати Україну у цей критичний момент. Існує єдність навколо цілі. Сьогодні союзники погодилися рухатися далі з плануванням більшої ролі НАТО у координації безпекової допомоги і навчання. Деталі набудуть форми впродовж наступних тижнів", - наголосив Столтенберг.

При цьому, він закликав не сумніватися у тому, що Україна може розраховувати на підтримку НАТО зараз і на довгострокову перспективу.

Водночас, у генерального секретаря НАТО уточнили про пропозицію довгострокової підтримки для України обсягом 100 млрд євро на п'ятирічний період і чи обговорювалася вона сьогодні главами МЗС країн-членів Альянсу.

Столтенберг сказав, що не може повідомити деталі пропозицій. "Я не буду ділитися подробицями, бо ми зараз перебуваємо у процесі розвитку більш міцних і стійких інституціоналізованих рамок для підтримки України", - сказав Столтенберг.

При цьому, він зазначив, що це обговорювалося з президентом України Володимиром Зеленським і окремо з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Також це обговорюватиметься завтра.

Як зазначив генеральний секретар НАТО, існують різні шляхи забезпечення того, аби підтримка Альянсу була менш залежною від добровільних короткострокових пропозицій, а більше від довгострокових зобов'язань НАТО. Він зазначив, що це передбачає безпекову допомогу, навчання військових і додаткове фінансування.

"Ми перебуваємо у діалозі з Україною, бо це те, що насправді ми маємо робити разом. Це має значення для безпеки України і нашої безпеки. Економічна підтримка для України - це не благодійність. Це інвестиції в нашу власну безпеку. І сьогодні ми не ухвалювали жодного остаточного рішення щодо того, який формат ми започаткуємо, але ми погодились ініціювати планування", - наголосив Столтенберг.

Він сказав, що спочатку в НАТО роблять запит до військових органів надати плани і деталі, а потім в Альянсі буде ухвалюватися остаточне рішення на основі цих пропозицій.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...