Не готові медикаментозно: Єрмак ходив до нардепів вводити надзвичайний стан, - ЗМІ

В Україні від початку пандемії зробили лише кілька сотень тестів. Відтак, ми на останньому місті за кількістю зроблених тестів на Covid-19 серед країн, які борються з пандемією. За кількістю тестів на мільйон населення ситуація ще гірша.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак приходив до народних депутатів переконувати вводити надзвичайний стан, повідомляють Патріоти України з посиланням на видання "Букви".

"Неофіційно депутати розповідають, що у понеділок ратувати за запровадження НС в Раду приходив голова офісу президента Андрій Єрмак. "Ні" йому сказали лише лідери ЄС, "Батьківщини" і "Голосу", - повідомляє джерело видання.

Про можливе запровадження надзвичайного стану президент Володимир Зеленський казав ще в ефірі "Свободи слова" 16 березня, нагадує ЗМІ.

Дехто з лідерів фракцій тоді навіть не виключав, що його запровадження винесуть на засідання парламенту у вівторок. Але цього не сталося.

Неформально у владі визнають, що причиною для НС має стати різкий скачок кількості захворюваних.

"Це може статися після того як в Україну нарешті приїде достатня кількість експрес-тестів і набори для лабораторних проб", – розповідає на умовах анонімності один із депутатів.

"В принципі, якби всі дотримувались карантину, можна було б обмежитись і цими заходами. Але ж ви бачите – всі гуляють і кудись їдуть, тому, може, доведеться і посилити заходи", – кажуть співрозмовники у владі.

На запитання, навіщо аж такі жорсткі заходи, співрозмовники відповідають, що це дозволить владі легше розпоряджатись ресурсами – якраз не треба буде довго домовлятись про виділення транспорту для перевезення персоналу лікарень, а можна буде його передати наказом, і все.

Так само, як обмежити пересування комендантським часом.

Насправді, частина з норм надзвичайного стану в Україні і так вже запроваджена, нагадує видання. Обмеження руху транспортних засобів та їх огляд; посилена охорона громадського порядку і об'єктів, які забезпечують життєдіяльність населення; заборона на проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, видовищні, спортивні та інші масові заходи.

"У законі зазначено, що режим надзвичайного стану вводиться для якнайшвидшої нормалізації обстановки як на всій території, так і в окремих регіонах.

Вводиться НС указом президента, який підлягає затвердженню Верховною Радою протягом 2 днів і вводиться на строк не більше 30 днів. У разі необхідності НС може бути продовжений президентом, але не більше ніж на 30 днів з наступним затвердженням такого продовження парламентом. Подальшого продовження термінів законом не передбачено", – каже юрист Олександр Ткачук.

Тепер треба, щоб Кабмін звернувся з цим проханням до президента і РНБО, і це затвердила Верховна Рада. Але з останньою може виникнути проблема.

До кінця понеділка у лідерів CН зникла впевненість, що їх депутати проголосують за запровадження надзвичайного стану.

Можливо, саме тому прем'єр-міністр Денис Шмигаль на наступний день на засіданні уряду запропонував розробити законопроєкт, який передбачатиме, що в разі, якщо Верховна Рада не зможе збиратися, президент отримає право запровадити в країні надзвичайний стан.

"Ідея хороша, тільки не дуже конституційна", – кажуть на це навіть депутати "Слуги народу". Та й знову ж, згоду на цей перерозподіл мають депутати СН. А там в останні тижні намітилось вільнодумство. Тому вони можуть захворіти, самоізолюватися і піти на карантин через можливий контакт з коронавірусним колегою.

"Від божевільних можна чекати чого завгодно": Черник пояснив, чому не варто боятися наступу Росії з Придністров'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:48

Алогічна поведінка Російської Федерації у контексті агресії проти України не дозволяє повністю виключити вірогідності, що загарбники спробують почати наступ на нашу державу з території тимчасово окупованого Придністров'я. Однак якщо це й станеться, осо...

"Завдання зробити так": В Україні розглядають можливість не всі ділянки фронту прикривати людьми, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:44

Експерт розповів, які технологічні рішення можуть бути впроваджені, аби військові могли перебувати на відстані у бліндажах та керувати боєм за допомогою автоматизованих систем, передають Патріоти України. Керівник Центру військово-правових досліджень, ...