"Не повинні штурмувати в лобову": Маломуж озвучив сценарій визволення Херсона та Мелітополя від окупантів

Збройні сили України мають скористатися тим, що Росія, прагнучи захопити Донбас, перекидає туди війська з Мелітополя Запорізької області. Це відкриває перспективи оточення і деокупації як Мелітополя, так і Херсону. Про це в ефірі марафону "Говорить Україна" телеканалів "Дом" та UA розповів колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 роки), генерал армії України Микола Маломуж, передають Патріоти України.

Він докладно описав ситуацію на передовій на Донбасі та півдні України. "Ми переходимо вже до тактичних дій, особливо щодо контратак. Розвиток наступальних операцій можливий там, де вже є концентрація нових сил та засобів українських військовослужбовців. Це вже підготовлені резерви та озброєння, техніка, яка надходить від нашого ВПК та західних партнерів", – пояснив Маломуж.

Він зауважив, що контратаки ЗСУ здійснюють переважно на Запорізькому, Херсонському та Мелітопольському напрямках. Тобто на ділянках, з яких росіяни знімають сили та перекидають на Донецький та Луганський напрямки.

"Їхнє завдання зараз – захопити Донбас, а потім перейти на південь. Ми ж використовуємо цю ситуацію і завдаємо ударів по південних напрямках: Херсонський, Запорізький, Мелітополь. Це дуже правильні дії", – сказав генерал.

На думку Маломужа необхідно консолідувати контрудари – бити з тилу і з флангів. Це дозволить звільняти не окремі села, а робити великі прориви.

"От якби біля Херсона ми пробили б лівий фланг, то створили б умови для оточення міста та втечі противника. Так само по Мелітополю. Так само і по іншим російським угрупованням, які зараз уже ослаблені", – озвучив свою думку Маломуж.

Але так як Мелітополь та Херсон – це міста із щільною забудовою і з великою кількістю мирного населення, то щоб мінімізувати руйнування та кількість жертв, Маломуж рекомендує брати їх у кільце.

"Ми не повинні в лобову штурмувати міста, і тим більше квартали, де проживають люди. Тобто потрібні не прямі штурмові атаки по Херсону та Мелітополю, а операції з оточення супротивника у наближенні до Херсона і Мелітополя. Там, де є передумови для оточення", – пояснив колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

"Логістика запрацює саме в цей період": Коваленко розповів, як конкретно Україна може використати американську військову допомогу

середа, 24 квітень 2024, 8:30

Військовий експерт Олександр Коваленко заявив, що завдяки американській допомозі Київ зможе стабілізувати лінію оборони, а також почати формувати резерви для контрнаступальних дій. Хоча затримка її надання негативно позначилася на ситуації на фронті, н...