Не просто пропаганда для місцевих: Навіщо Росії клон "Шахтаря"

Кремль не залишає спроб максимально легітимізувати угруповання «ЛДНР» та створити для них інформаційні майданчики й приводи для нагадування про них – або у позитивному ключі, або як про жертв «агресії з боку України».

Майже через 7 років після проголошення російськими гібридними силами на частині Донецької та Луганської областей так званих «республік» жодна країна світу не їх визнала. Більше того, не визнала їх і сама Росія. Але керівництво цих утворень всіляко намагається створити інформприводи, що демонстрували би визнання та легітимність «ЛДНР». Окрім цього, ще й процес «державотворення» на цих територіях. Патріоти України розкажуть про такі приклади, що сталися останніми днями.

«Рада безпеки ООН» по Скайпу

Український інформпростір сколихнула новина, що потрапила у нього з подачі підконтрольних Росії ЗМІ. «Рада безпеки ООН проведе засідання щодо Донбасу з участю «ДНР» та «ЛНР». Новина й справді дивна та сенсаційна, адже ООН ніяких «ЛНР» та «ДНР» не визнавала, а деякі держави, що входять до Ради безпеки, прирівнюють їх до терористичних угруповань. Але диявол, як завжди, ховається у деталях: всі ці дії мають справити враження високого визнання «республік» як сторони міжнародних відносин.

У випадку з Радою безпеки ідеться про засідання у форматі Арріа, що є неформальними зборами без дотримання процедур, права вето чи інших механізмів, які передбачає Рада базпеки ООН. Тобто склакати таке засідання Росія може, а от участі у ньому може ніхто, крім Росії, й не взяти.

Зрештою, так і сталося. За заявою міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, всі країни-члени ОБСЄ, окрім Росії, відмовилися брати участь у гучно анонсованому засіданні.

До речі, ці збори проводяться за межами приміщень РБ ООН. Спрощує процес те, що через COVID-19 багато міжнародних зустрічей відбуваються в онлайн-форматі. Тож так званим «представникам ЛДНР» немає потреби виїжджати за межі окупованих територій чи Росії.

"Шахтар" Донецьк проти «Реал» Мандрикіно

Днем раніше – 1 грудня – на НСК «Олімпійський» у Києві донецький футбольний клуб «Шахтар» переміг іспанський «Реал» в рамках 5-го туру групового етапу Ліги чемпіонів. До гри була прикута увага ЗМІ, адже у першому матчі «Шахтар» уже переміг «Реал», який є одним з грандів світового футболу. Не тільки в Україні і не тільки футбольним вболівальникам було цікаво: чи повторить свій успіх донецький клуб?

Це легко перевірити, якщо подивитись на Google-запити «Шахтар» різними мовами – українською, російською та англійською. На 1 та 2 грудня припадає пік запитів у світі:

Не дивно, що саме у цей день на підконтрольних угрупованню «ДНР» ресурсах з’являється повідомлення: в окупації з’явився свій ФК «Шахтер». За їхнім твердженням, це «відновлення історичної справедливості».

У коментарях на донецьких сторінках у соцмережах та чатах з цього приводу кепкують. Розповсюджений жарт про те, що грати самопроголошений «Шахтар» буде проти «Реала» з Мандрикіна (це залізнична станція в Донецьку).

Повідомлення про самозваний «Шахтар»
Повідомлення про самозваний «Шахтар»

Футбольний клуб «Шахтар» (Донецьк) з 2014 року базується в інших містах України. «Домом» були Харків, Львів, зараз тривають перемови про те, щоби домашньою ареною «Шахтаря» став НСК «Олімпійський» у Києві.

Але новина про цей «Шахтар» потрапила у велику кількість електронних ЗМІ, розповсюдилася через соцмережі та, певно, втрапила на очі багатьом користувачам інтернету на хвилі інтересу до футбольного клубу «Шахтар» у ці дні. Для підконтрольних Росії адміністрацій, що керують Донецьком та Луганськом, це може бути приводом залишитися в інформаційному порядку денному та спробувати легітимізувати себе.

Від Австрії до Конго

Про подібні спроби легітимізації угруповань «ЛДНР», до яких вдається і сама Росія, Радіо «Донбас Реалії» розповідало неодноразово. Про це йдеться, наприклад, у звіті Східної правозахисної групи «Международные лоббисты НВФ «ДНР» и «ЛНР».

Згідно зі звітом, Кремль не залишає спроб максимально легітимізувати угруповання «ЛДНР» та створити для них інформаційні майданчики й приводи для нагадування про них – або у позитивному ключі, або як про жертв «агресії з боку України».

Для цього використовуються інформаційні кампанії, десятки неурядових організацій, експертів, так звані «представництва «ЛНР» та «ДНР» у різних країнах, та навіть спортивні турніри. Стосується це і окупованого Криму.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...