Не проти кнопкодавів: Арахамія розповів, як працюватиме система "Великий брат"

Технологія базується на відкритих даних із сайту Верховної Ради.

Давид Арахамія. Фото: Антикор.

З першого засідання Ради, 29 серпня, у Верховній Раді має запрацювати система моніторингу голосувань депутатів "Великий брат". З її допомогою в "Слузі народу" хочуть відстежувати появу неформальних депутатських груп і мінімізувати політичну корупцію. Про це розповів у бліц-інтерв'ю theБабелю потенційний глава фракції "СН" в парламенті Давид Арахамія, передають Патріоти України.

За його словами, систему розробили "хлопці-активісти, які займаються розробками у сфері штучного інтелекту". "Вони вивчали, як за допомогою технологій можна мінімізувати корупційні ризики, і придумали такий алгоритм. Я цю ідею підтримав і розповів про неї", - зазначив Арахамія.

Технологія базується на відкритих даних із сайту Верховної Ради. "Там є розділ з поіменним голосуванням за кожен законопроект. Ці дані потрібно промаркувати за ключовими словами. Наприклад - закон про податки, сільське господарство або землю. Далі цю інформацію аналізують стандартні програми - такі є у Microsoft і IBM. В процесі програма навчається: що більше даних ми завантажимо - то точнішою буде система. Після аналізу даних машина може виявити аномалію та сповістити про неї. Природу аномалії ідентифікує вже людина", - розповів нардеп від "СН".

Арахамія зазначив, що "ця програма аналізуватиме роботу всіх депутатів парламенту", не тільки фракції "Слуга народу". За його словами, вона може виявляти синхронне голосування депутатів з іншими депутатськими групами.

"Підсвічуєтся аномалія - це просто сигнал. Далі потрібна людина, яка це аналізуватиме. Умовно, без програми людині довелося б перевірити тисячу голосувань, а з машиною - тільки 20 "дивних", - розповів Арахамія.

Він підкреслив, що це система інформування. "Так само, як в ProZorro є система, яка аналізує корупційні ризики тендерів. Це буде загальнодоступна інформація, і її зможе аналізувати хто завгодно. Хочете - ви, чи можу я", - розповів Арахамія.

Відповідаючи на запитання, що буде, якщо підозри в корупції підтвердяться, політик сказав: "Будемо працювати з цими депутатами, вести виховні розмови. Якщо є суттєві докази - подавати скарги в правоохоронні органи. Будемо всіма законними методами намагатися цьому запобігати, інформуватимемо громадськість, журналістів-розслідувачів".

Він зазначив, що ця система не допоможе боротися з кнопкодавством. "Для цього потрібна сенсорна кнопка (працює за відбитком пальця, - Ред.). IT департамент Ради говорить, що кнопка існує вже вісім років, але нею не користуються, тому що не вистачає якихось паперів. Я хочу впровадити ще Face ID при голосуванні, як у нас у телефонах. Але це додаткові гроші і багато бюрократичних процедур. Плюс до всього за кнопкодавство ми хочемо ввести кримінальну відповідальність. З ним потрібно боротися жорсткіше, не просто ретроспективним аналізом даних", - заявив потенційний глава фракції "СН" в парламенті Давид Арахамія.

Як зазначає видання, проти "Великого брата" вже висловилися двоє мажоритарників від "СН" - Олександр Дубинський і Макс Бужанський. Моніторинг вони вважають обмеженням волі депутатів і початком партійної диктатури.

У Путіна особливий план: Армія РФ може почати великий наступ на Україну під час саміту НАТО, - Atlantic Council

середа, 24 квітень 2024, 17:50

Росія розпочала свою третю велику хвилю мобілізації в очікуванні майбутньої весняно-літньої кампанії. Президент Росії Володимир Путін 31 березня підписав указ про початок чергового призову на строкову військову службу, встановивши плановий показник до ...

"Камыш горит" - нарешті долетіло": У Маріупольському районі завдано удару по скупченню офіцерів РФ

середа, 24 квітень 2024, 17:30

У Маріупольському районі прилетіло по скупченю російських офіцерів, є двох- та трьохсоті. Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, передають Патріоти України. За його слова, влучання сталося у ніч проти 24 квітня у с. Бабах-Тарама. ...