"Не розумію, як Україна може вести бізнес з Росією, якщо та захопила її моряків", - американський генерал

Бена Ходжеса шокувало, що в Одесі дві третини транспортних компаній, керуючих портом, – російські.

Бен Ходжес. Фото: скріншот з відео.

НАТО і країнам-партнерам потрібно створити концепцію стримання Російської Федерації, бо вона може заблокувати й Одесу. Про це сказав колишній командувач Сухопутних військ США в Європі (у 2014-2017 роках), а нині голова відділу стратегічних досліджень Центру аналізу європейської політики, генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес в інтерв'ю DELFI, передають Патріоти України.

За його словами, для НАТО і країн-партнерів, як Грузія і Україна, щоб протистояти тому, що робить Росія, необхідно створити наш власний A2/AD (Anti Access/ Area Denial) – "захисну сферу" з використанням морських і наземних систем.

Що таке A2/AD?

Це концепція стримування противника (зазвичай комплексом озброєнь) шляхом створення підвищеної небезпеки для дислокації або переміщення сил супротивника в захищену місцевість.

Термін став особливо широко застосовуватися експертами в сучасній військовій науці з моменту розробки Росією і Китаєм далеких ракетних систем з ОТРК, ППО і протикорабельних ракетних комплексів, які створюють "захисну сферу", в яку війська NATO не можуть проникнути без ризику неприйнятного збитку.

Морські та наземні системи допоможуть захистити в першу чергу Румунію і не дати ВМФ Росії заблокувати, наприклад, Одесу. "Треба посилити економічний тиск. Ми повинні використовувати всю нашу міць, міць Альянсу, щоб цей тиск було дійсно відчутним. Навіть в Україні, в Одесі, дві третини транспортних компаній, керуючих портом, – російські. Я не розумію, як Україна може вести бізнес з Росією, якщо та захопила її моряків", – заявив генерал США.

Також він нагадав, що на відміну від ситуації на Балтиці, члени НАТО обмежені у своїх діях у Чорноморському регіоні Конвенцією Монтре від 1936 року. Ходжес сказав, що згідно Конвенції, тільки чорноморські держави – Росія, Румунія, Болгарія, Грузія, Туреччина і Україна – мають можливість проводити повноцінні військові кораблі в будь-який час. Нечорноморські держави – США, Великобританія, Німеччина, Італія і Франція Бен Ходжес в цьому праві обмежені: тільки 21 день і тільки кораблі певного класу і тоннажу.

Втім, на думку Ходжеса, найбільший виклик для Росії – не НАТО, а Китай і ісламський екстремізм. "У Росії гігантська протяжність кордонів, проте основні військові сили вона концентрує на найбільш безпечній - західній - ділянці кордону. Це безглуздо! Я впевнений, що рано чи пізно це призведе до відновлення військового протистояння з Китаєм. Крім того, у Москви немає союзників, принаймні, справжніх точно немає, – заявив Ходжес.

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ у 2025 році

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...

"Окупанти не знають спокою ні вдень, ні вночі": Сирський показав, як ЗСУ нищать живу силу й техніку росіян (відео)

субота, 20 квітень 2024, 11:23

Сили оборони України й далі активно знищують живу силу і військову техніку країни-агресора РФ. Про це в Telegram 20 квітня заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти України. "Окупанти не знають спокою ні вдень, ні вночі. Про ...