Не те щоб вони не хотіли, але..: У МЗС Німеччини пояснили, чому відмовилсиь передати системи ППО Patriot Україні

Німеччина не має на своїх складах систем протиповітряної оборони (ППО) Patriot, які б вона могла відправити Україні. Наявні в неї системи є частиною колективної оборони НАТО. Так державний міністр Міністерства закордонних справ Німеччини Тобіас Лінднер пояснив в інтерв’ю відмову уряду країни постачати це озброєння Україні, повідомляють Патріоти України.

Нагадаємо, міністри оборони Польщі та Німеччини відновили переговори щодо розміщення системи ППО Patriot на території Польщі. Перед цим Варшава пропонувала розмістити їх на території західної України, але Німеччина не погодилась. "Якщо бути дуже відвертим, це не так, що у нас є вільні системи Patriot просто в наявності, які ми могли б відправити, наприклад, в Україну. Системи Patriot, які ми надсилаємо, є частиною системи колективної оборони НАТО. Два дні тому ми домовилися з Польщею, що відправляємо групу військових Німеччини до Польщі для вивчення локації для розміщення системи Patriot. Ми віддані захисту безпеки Польщі, тому пропонуємо розгорнути системи Patriot на східному фланзі НАТО", - розповів Лінднер.

Крім цього німецький посадовець підкреслив, що його країна не готова обговорювати питання вступу України в НАТО до завершення війни з Росією. "Питання вступу України до НАТО потрібно обговорювати після війни, а не тоді, коли Україна воює. Щоб уточнити, не йдеться про те, що Росія, наприклад, може накласти вето на будь-що. Отже, абсолютно ясно, що країни мають незалежне та суверенне право вирішувати, до яких альянсів вони хочуть приєднатися. І це незалежне та суверенне право альянсу вирішувати, приймати певні країни чи ні", - пояснив він позицію Німеччини.

У той же час, сказав він, Берлін готовий підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. "Німецька громадськість підтримує політику, коли йдеться про допомогу Україні, також існує широкий консенсус щодо загальних питань у парламенті... Тому я абсолютно переконаний, що ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно - гуманітарною допомогою, у відбудові, а також - військовою допомогою", - зазначив він.

Також Лінднер наголосив, що німецький уряд вважає, що Україна має право завдавати ударів по військових цілях за межами країни.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...