Ні сорому, ні совісті: Україна за запитом Росії видала Молдові бійця добробата

Це - третій випадок протягом цього року, коли боєць батальйону Шейха Мансура екстрадований до Молдови за спрощеною процедурою на вимогу Російської Федерації.

Депутати фракції "Голос" ініціювали подання від комітетів Верховної Ради з питань зовнішньої політики і з питань нацбезпеки, оборони та розвідки до президента, Міністерства закордонних справ України, Служби безпеки України та Офісу генпрокурора з вимогою належним чином відреагувати на екстрадицію бійця добровольчого батальйону ім. Шейха Мансура Руслана Акієва, повідомляють Патріоти України.

"Це - третій випадок протягом цього року, коли боєць батальйону Шейха Мансура екстрадований до Молдови за спрощеною процедурою на вимогу Російської Федерації. Така екстрадиція є порушенням норм законодавства України. Зокрема - статей 588 і 589 Кримінального процесуального кодексу України, які передбачають відмову в екстрадиції у спрощеному порядку, коли є обґрунтовані підстави вважати, що екстрадиція суперечить інтересам національної безпеки України", - наголошується в заяві, оприлюдненій прес-службою політсили.

Нардеп фракції "Голос", секретар комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко заявив, що Росія використовує інструменти міжнародного розшуку для політичних переслідувань.

"Якщо людина скоїла злочин у Російській Федерації, але має заслуги перед Україною, нехай Російська Федерація надсилає сюди інформацію - і ми через свої суди будемо розбиратися і приймати рішення, що з цим робити. Але передача людей до Російської Федерації - це дуже поганий знак для наших партнерів і захисників України", - наголосив він.

Член комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, нардеп фракції "Голос" Андрій Шараскін додав, що такі дії підривають обороноздатність країни і є злочином проти України.

"2 грудня затримали учасника бойових дій на Сході України у складі добровольчого підрозділу батальйону імені Шейха Мансура - Руслана Акієва. Його затримали з порушенням усіх норм: без оголошення підозри, без належного забезпечення його правозахисниками. Вірніше, коли правозахисники дізналися про те, що він затриманий, і намагалися встановити, де він перебуває, надійшла інформація про те, що він вже екстрадований до Молдови", - розповів нардеп.

Він нагадав, що у 2018 році до Кримінального процесуального кодексу України було внесено поправки, що дозволяють уповноваженому органу відмовляти в екстрадиції в спрощеному порядку в таких ситуаціях.

"Тобто ніякої екстрадиції, яка суперечить національним інтересам, тут не може бути. Є висновки ЄСПЛ, Комісії з прав людини ООН про те, що ми не можемо так чинити за спрощеною процедурою. Зараз ми ініціюємо подання від комітету зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва і комітету національної безпеки, оборони та розвідки з листами і запитами до президента, Міністерства закордонних справ, СБУ і Генпрокуратури - з вимогою належним чином відреагувати і взяти це під свій контроль.

F-16 скоро будуть в небі України? США вже відправили Києву бомби для винищувачів, - експерт

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:28

У рамках нового пакету військової допомоги США в Україну вже прямують високоточні бомби для сучасних західних винищувачів F-16, заявив полковник запасу Збройних сил України, військовий експерт Петро Черник в ефірі телемарафону Єдиних новин, коментуючи ...

Там справжнє "пекло": У ЗСУ розповіли, на якому напрямку Росія зазнає найбільших втрат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:59

У середньому 85% втрат армії РФ припадає на Східний напрямок. Там противник втрачає як живу силу, так і легкоброньовану техніку. Про це LIGA.net повідомив речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин, передають Патріоти України. За словами Волошина, важливу рол...