"Ніколи не забудемо": Зеленський привітав українців із Днем Перемоги (відео)

Президент нагадав, що сьогодні ветеранів Другої світової залишилося вкрай мало.

Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення з нагоди святкування 75-ї річниці перемоги над нацистською Німеччиною. Відеозвернення оприлюднив YouTube-канал Офісу президента, передають Патріоти України.

"Дорогі українці! Сьогодні Україна відзначає 9 Травня – День перемоги над нацизмом. Ми ніколи не забудемо страшну ціну цієї перемоги. За різними даними, це щонайменше 50 мільйонів жертв, з яких понад вісім мільйонів – загиблі і закатовані українці. Пам'ятаючи всі жахи того періоду, ми не робимо з війни культу. І цей важливий день – не рекламна кампанія, не змагання гасел, не помпезний конкурс танців на кістках. Бо для вшанування подвигу кожного, хто наближав перемогу, головне не гучність, а щирість. І наша перемога у кожного в серці", – заявив Зеленський.

Він нагадав, що сьогодні ветеранів Другої світової залишилося вкрай мало. "І дуже шкода, що ми згадуємо про них здебільшого в ці травневі дні. Хоча повинні дякувати їм щодня. Вони віддали війні свою молодість для того, щоб молодість була у нас. Понад сім мільйонів українців у складі Антигітлерівської коаліції протистояли нацизмові як на рідній землі, так і на різних континентах планети. Без сумніву, людський подвиг не має паспорта. Але внесок українців у перемогу над нацизмом – величезний. І сьогодні ніхто не може приватизувати перемогу. Говорити, що вона могла статися і без українців. Ми не повинні цього забувати, соромитися і дарувати комусь подвиги своїх, українських героїв", – підкреслив Зеленський.

Він повідомив, що в межах проєкту меморіальних символів в Україні буде встановлено чотири дзвони. Перший – дзвін Пам'яті – біля селища в Луганській області, де 1942 року почалося визволення України. На Закарпатті, де завершилося вигнання загарбників, буде встановлено дзвін Перемоги.

"Ми віримо і зробимо все, щоб обов'язково настав день, коли буде встановлено ще два дзвони: дзвін Миру в Донецьку та дзвін Єдності – у Сімферополі. І в мить, коли в Україні настане мир і ми повернемо своїх людей і свою землю, чотири дзвони одночасно сповістять про цю знакову подію в історії України. І кожен їхній удар збереже в нашій свідомості: "Пам'ятаймо, що єдність – це запорука нашого світу і нашої перемоги", – додав президент.

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...