Нова когорта держслужбовців покращує своє буття: На фоні комплексного підняття податків Кабмін підвищив оклади співробітникам Податкової служби удвічі

Критики "Слуги народу" все частіше звинувачують владу, що прийшла 2019 року на популістичних гаслах, у антисоціальній політиці

Кабінет Міністрів підвищив оклади співробітникам Державної податкової служби вдвічі, водночас дещо скоротив граничну чисельність її працівників.

Відповідну постанову уряд ухвалив на своєму засіданні у четвер, 18 липня, передають Патріоти України з посиланням на ЕП.

Згідно із текстом документа, рішення про перегляд організаційної структури Державної податкової служби ухвалили в межах виконання Національної стратегії доходів. Зокрема, стратегія передбачала, що реформа податкової служби мала б передувати підвищенню податкового навантаження на бізнес та громадян.

Зокрема, своїм рішенням уряд постановив скоротити граничну чисельність територіальних органів ДПС на 3291 штатну одиницю. Натомість чисельність центрального апарату податкової збільшать на 206 одиниць. Відтак, "чисте" скорочення кількості податківців становить 3085 штатних одиниць.

За даними Міністерства фінансів, станом на 1 січня 2024 року гранична чисельність працівників ДПС становила 24,8 тисячі осіб, водночас фактично там працювало 20,6 тисячі осіб. 4191 посада у службі була вакантною. Тож, фактично, рішення уряду стосується передусім скорочення вакантних посад у ДПС.

Друга частина рішення уряду стосується перегляду окладів податківців: їх збільшили удвічі.

Зокрема, оклад голови ДПС зріс з 15,9 прожиткового мінімуму (для його розрахуну використовується спеціальний прожитковий мінімум, який становить 2102 грн) до 31,8 прожиткового мінімуму. Відтак, оклад голови Податкової служби зросте із 33 422 грн до 66 843 грн.

Читайте також: Понад 40% українців заробляють менше $250 на місяць, – опитування

Оклад першого заступника голови ДПС зріс з 31 740 грн до 63 480 грн; оклад директора департаменту – з 19 759 грн до 39 517 грн; оклад заступника директора департаменту – з 15 765 грн до 31 530 грн; оклад начальника управління (у складі департаменту) – з 14 924 грн до 29 848 грн; оклад головного державного інспектора – з 10 300 грн до 20 600 грн тощо.

Зауважимо, що оклад – це лише частина заробітної плати держслужбовців. Крім нього у структурі заробітної плати існують різноманітні надбавки (зокрема, за стаж чи вислугу років) та інші платежі.

Загалом на реалізацію цього рішення уряду у 2024 році додатково знадобиться 1,34 млрд грн (зокрема 1,11 млрд - на оплату праці податківців). Ці видатки планують профінансувати, перерозподіливши видатки бюджету. Зокрема, скоротивши на відповідну суму видатки за програмою "Забезпечення інституційної спроможності органів державної влади".

Як повідомлялося, за даними Мінфіну, середня зарплата співробітників державних органів влади центрального рівня у травні 2024 року зросла до 50,9 тис. грн, порівняно з 38 тис. грн у січні, а середній посадовий оклад становить 23,9 тис. грн.

"Ці напади були названі "м'ясорубками": Артилерія все ще залишається "королевою битви" в російсько-українській війні, - Forbes

п’ятниця, 19 липень 2024, 6:30

Під час війни РФ проти України незмінним залишається одне: обидві сторони значною мірою покладаються на артилерію. Більшість бойових уражень під час повномасштабної війни була завдана саме артилерією, яку зазвичай називають "королевою битви". Про це йд...

"Урешті-решт такий "спритний" політик опиняється між двома стільцями": Дипломат пояснив, як Путін використовує прем'єра Угорщини у своїх інтересах

п’ятниця, 19 липень 2024, 6:26

У так званому плані щодо завершення війни в Україні, який прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розіслав лідерам ЄС, насправді немає й натяку на план. У цьому листі лише озвучені наративи, які необхідні російському диктатору Володимиру Путіну. Про це O...