​Новітні технології добивають недоімперію-бензоколонку: Один з головних споживачів російської нафти в ЄС анонсує подальше скорочення закупок, в перспективі - до нуля

Фінляндія - один з головних споживачів російської нафти в Європі - продовжить скорочувати закупівлі Urals в рамках плану по переходу до відновлюваної енергетики. Про це в інтерв'ю російської РБК повідомив міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто, зазначають Патріоти України. За його словами педантичного фіна, уряд має намір сприяти впровадженню низьковуглецевих рішень в енергетиці, щоб скоротити викиди парникових газів і ставить за мету зробити країну вуглецево-нейтральної до 2035 року.

Зараз частка імпорту в енергоспоживанні Фінляндії складає 60%, повідомив Хаавісто. «Три чверті імпорту формують нафта і газ, з обсягу яких понад 60% ввозяться з Росії. Вуглецева нейтральність, безумовно, скоротить споживання нафти, що позначиться також на імпорті з Росії», - сказав міністр.

Поставки до Фінляндії вже різко падають. У першому кварталі фінські НПЗ закупили в Росії 2,1 млн тонн сировини - на 25% менше, ніж роком раніше. У квітні закупівлі впали на 64% - з 1,1 до 0,4 млн тонн.

Neste Oil - найбільша в Фінляндії нафтопереробна компанія, яка працювала майже виключно на російській Urals, яку танкери завозять із сусідніх балтійських портів, - вирішила переформатувати один зі своїх НПЗ в сховище, а на іншому різко скоротила завантаження, щоб провести модернізацію і почати працювати з поновлюваними джерелами енергії.

Уже в минулому році Фінляндія скоротила закупівлі Urals на 16% на тлі пандемії і заяв Neste про плани стати «глобальним лідером» відновлюваної енергетики.

Обсягам, від яких відмовляється традиційний покупець, доведеться шукати господарів на відкритому ринку, що натисне на ціну, сказали Reuters працюють в регіоні нафтотрейдери.

«Ці зміни не відбудуться відразу, але вже видно, що Фінляндія відмовляється від нафти», - заявило один з джерел агентства.

За підсумками січня-квітня Росія експортувала в далеке зарубіжжя 66,65 млн т нафти - на 20,5% менше, ніж за той же період роком раніше. У квітні спад склав 16,8%, а обсяги поставок - 17,3 млн тонн, випливає з статистики ЦДУ ПЕК.

Падіння експорту нафти, що приносить в країну кожен четвертий долар валютної виручки, майже вдвічі випередило спад видобутку, який в квітні склав 7,8%, до 42,8 млн тонн.

За даними ЦБ, за перший квартал експорт нафти приніс економіці РФ 20,2 млрд доларів - на 5,4 млрд менше, ніж роком раніше. Приплив нафтодоларів впав на 21%, незважаючи на те, що середня ціна нафти в 2021 році була майже на 8 доларів вище, ніж в першому кварталі 2020 го.

Ключове питання: Генерал США оцінив, скільки людей потрібно призвати Україні для контрнаступу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:30

Американський генерал-майор у відставці та співзасновник благодійного фонду Osprey Global Solutions Ukraine Девід Грандж відповів, скільки Україна має мобілізувати людей для оборони та контрнаступу. Про це відомо з його інтерв’ю "Радіо Свободі", переда...

"Від божевільних можна чекати чого завгодно": Черник пояснив, чому не варто боятися наступу Росії з Придністров'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:48

Алогічна поведінка Російської Федерації у контексті агресії проти України не дозволяє повністю виключити вірогідності, що загарбники спробують почати наступ на нашу державу з території тимчасово окупованого Придністров'я. Однак якщо це й станеться, осо...